koronavirus

Beroš uzburkao javnost najavom mobilizacije liječnika, pa pojasnio svoje riječi: Izrazio sam se slikovito, ali svi trebaju dati svoj obol

27.10.2020 u 12:54

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je naredio potpunu mobilizaciju zdravstvenog sustava. Potom je svoju odluku pojasnio kazavši da je slikovito mislio jer je mobilizacija proglašena još u ožujku i nikad nije povučena

'Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, Zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele.

Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu', napisao je Beroš na Facebooku.

Beroš je za N1 objasnio ovu dramatičnu objavu. 'U prenesenom smislu moja objava znači da svaki zdravstveni radnik i radnica moraju ovu situaciju shvatiti najozbiljnije moguće i da svi moramo, uključujući mene, dati svoj maksimalan doprinos u sanaciji ove situacije', kazao je Beroš.

  • +4
Vili Beroš na konferenciji za medije Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Naveo je da se može još više mobilizirati i da postoje planovi od proljetos za postepenu mobilizaciju, a moguće je i da moramo napregnuti kapacitete tako da adekvatno odgovorimo.

'U KB Dubrava dolaze dodatni respiratori i ljudi. Priprema se Arena, razmišljamo o opskrbi kisikom i same Arene. Zdravstveni sustav ima još dovoljno kapaciteta da odgovori na sve potrebe. Ali tko zna koliko će još sestara biti u samoizolaciji ili zaraženih. Oni koji su već preboljeli koronu su osnova naše borbe u budućnosti. Poslali smo i dopis medicinskim fakultetima, šaljemo i srednjim školama, preko tisuću njegovateljica je na Zavodu i s njima se kontaktira, Ministarstvo potiče same ustanove da razmišljaju o zapošljavanju', kazao je ministar.

Poziv je usmjeren u smislu da svatko mora dati maksimum da savladamo situaciju. 'Sve i svi', rekao je.

Beroš je poslije 15 sati dao izjavu za javnost kazavši da je vrijeme za jedinstvo i solidarnost. Kazao je da je govorio slikovito kad je govorio o mobilizaciji, a to je značilo da svaki pojedinac u zdravstvenom sustavu mora dati svoj maksimum kako bismo odgovorili na ugrozu na najbolji način. To ne znači da negira odluku iz ožujka, kada je proglašena mobilizacija koja nikad nije ukinuta.

Današnji poziv na mobilizaciju je slikovit i smatra da je to jasno objasnio. Ministar smatra da svi ne pružaju svoj maksimum u ovom trenutku, ali nije želio precizirati na koga cilja, samo je konstatirao da će se oni prepoznati sami. Pohvalio je one koji daju maksimum, posebno one koji rade u centrima za intenzivnu skrb oboljelih od covida. Zahvalio je i umirovljenim liječnicima koji su se odazvali pozivu, ali se nada da smo daleko od njihove aktivacije. Ponovio je da je riječ o određenom apelu da se svi uozbiljimo u borbi protiv ove zaraze.

'Ova Vlada ni od koga ne traži da radi besplatno, ali Vlada će naći načina da plati sve. Troškovi su enormni. No čak se nadam da će biti mjesta i za stimulaciju onih koji su radili u centrima s pozitivnima na covid', naveo je ministar, objasnivši da će to ipak ovisiti o tome koliko će pandemija trajati.

Beroš je kazao i da je prije dva dana naložio HZJZ-u da naprave registar zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli koronavirus, a potvrdio je da će danas u KB Dubrava biti upućeno 10 respiratora i pet intenzivista.

'Tako će biti i sljedećih dana. Svim ustanovama stojimo na raspolaganju, kako kadrovskog, tako i materijalnog pitanja', kazao je Beroš.

Ministar se nada da će, ako ne dođe do veće ugroze, postojeći kadar moći odgovoriti na sve izazove. Ako bude takva ugroza, sve bolnice će postati bolnice za covid, ali napravit ćemo sve da ne dođe do toga jer će to biti nauštrb bolesnika koji boluju od ostalih bolesti.

'Dok još možemo čuvati objekt C u Dubravi, koji je za druge bolesnike, čuvat ćemo ga, ali ako dođe do toga, i objekt C će biti za bolesnike s covidom', poručio je.

Što se tiče manjeg broja novozaraženih danas, Beroš je rekao kako bi volio da je to posljedica mjera, ali da već tjednima svjedočimo manjim brojevima početkom tjedna.