veliki korak

Beroš: Nadam se da ćemo uskoro imati 50 posto jeftinije testove na tržištu

13.07.2020 u 19:18

Bionic
Reading

Rezultati seroloških testiranja pokazali su da je 100.000 ljudi u Hrvatskoj zaraženo koronavirusom iako je službeno potvrđenih slučajeva samo 3700. Sada znamo da je u doticaju s virusom bilo puno više Hrvata nego što smo dosad znali - 2,4 posto. Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da su rezultati testiranja u Hrvatskoj sukladni onima u svijetu. Ističe da je 37 posto ispitanika, koji su bili u kontaktu s virusom, bilo bez simptoma

'Ovo je jedno od preliminarnih istraživanja. Trebat će napraviti još puno istih da bi obuhvatili širu populaciji i saznali više o imunosti koja se stvara nakon kontakta s koronavirusom.', rekao je za RTL Danas ministar zdravlja Vili Beroš.

Beroš kaže da ga pritom posebno zanima hoće li ta imunost biti privremena ili trajna.

'Ukoliko bi ona bila trajna, to bi bio veliki korak u našim spoznajama. Međutim, kao što sam rekao, daleko smo od tog promišljanja', rekao je.

Na upit tko će kontrolirati nose li građani maske, Beroš kaže da žele djelovati edukativno, razvijajući svijest o potrebi nošenja maski.

'Maska štiti onog tko nosi masku, njegovu obitelj, trgovce, ali i sve posjetitelje nekog objekta. Mislim da postoje zaštitarske službe u trgovačkim centrima, mogućnost da trgovac odbije pružiti uslugu. Ali u ovom trenutku bit ćemo orijentirani u pozitivnom smislu i apelirati da svi nose maske. Mislim da će to ići u tom smjeru', dodao je Beroš.

Najavio je kako već sredinom ovog ili početkom sljedećeg tjedna možemo očekivati 50 posto jeftinije PCR testove na koronavirus.

'Na tržištu se razvijaju brojni drugi testovi koji dolaze u obzir. Dao sam nadležnima zadatak da mi prikupe sve informacije o mogućnosti korištenja i nadam se da ćemo uskoro imati testove na tržištu testove koji bi trebali biti do 50 posto jeftiniji, ali je pitanje hoće li biti dijagnostički vjerodostojni', kazao je Beroš.