borba s covidom-19

Beroš: Imamo proboj u bolnice i staračke domove. Ako ne uzmemo stvar u svoje ruke, virus će upravljati našim životima

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 16.10.2020 13:39
  • Objavljeno 16.10.2020 u 12:15
Vili Beroš

Vili Beroš

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

'Ako ne uzmemo stvari u svoje ruke, virus će upravljati našim životima', kazao je Vili Beroš, ministar zdravstva, na konferenciji za medije u Zagrebu. Podsjetimo, u Hrvatskoj je danas zabilježen rekordan broj od 1131 osobe novozaražene koronavirusom

Svjedočimo onom što nije samo hrvatska specifičnost, brojevi rastu i u Europi. Virus ulazi u zdravstveni sustav i staračke domove. Ako ne uzmemo stvar u svoje ruke, prijeći ćemo Rubikon i virus će upravljati našim životima. Mjere koje su propisane nisu kazna, one su propisane da spriječe ovu ugrozu', kazao je Beroš.

Nadopunio je podatak o broju preminulih od jučer, pa je tako zapravo preminulo troje, a ne jedna osoba, kako je isprva prezentirano.

'Nisu brojevi zato da bismo nekog plašili. To je orijentir budućih zbivanja. Minimiziranje mjera nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih', kazao je Beroš.

Naveo je da je popunjenost kapaciteta KBC-a Rijeka 31 posto, u Osijeku 81 posto, u KBC-u Split 27 posto, u KB-u Dubrava 60 posto.

Nije cilj, istaknuo je, ponovno zaključavanje, već pronalazak načina suživota s virusom.

Vili Beroš: Minimiziranje mjera nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih

Vili Beroš: Minimiziranje mjera nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

'KB Sveti Duh, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Osijek, Vinogradska, i to Klinika za tumore, OB Našice i OB Zabok bolnice su u koje je virus ušao u nekoliko dana. Moramo misliti na to tko će nas liječiti', poručio je Beroš.

Smatra da je vrijeme za mobilizaciju.

'Imamo 14.460 bolničkih kreveta, 1450 je intenzivnih, imamo 800 respiratora. Sigurni smo ako uzmemo stvar u svoje ruke, postanemo odgovorni i pokažemo zajedništvo, ali ako se budemo ponašali neodgovorno, ništa ne isključujemo', rekao je Beroš, dodajući da su pripremljeni i sekundarni kapaciteti, poput Arene, kao i tercijarni.

Krunoslav Capak zamolio je građane da se pridržavaju mjera

Krunoslav Capak zamolio je građane da se pridržavaju mjera

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europi i zamolio je građane da ih se pridržavaju da za deset dana možemo izravnati krivulju.

Upitan ima li prostora za nove mjere, Capak je kazao da o njima sada ne razgovaraju jer su tek donijeli nove, ali da prostora za pooštrenje uvijek ima.

Beroš smatra da su trenutne mjere dostatne ako ih se budemo pridržavali. Dodao je da Hrvatska ima planove za različite scenarije još od proljetos, ali da se oni uvijek, s obzirom na situaciju, modificiraju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!