JAVNI GRADSKI PROSTORI

Bernardić: Uredimo Zagreb po uzoru na London

10.04.2014 u 21:23

Bionic
Reading

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) rekao je danas da je SDP inicirao da gradski zastupnici raspravljaju o Sportsko rekreativnom centru Sveticama zato što građani imaju pravo znati kako se raspolaže njihovom imovinom i njihovim novcem

'To je najvažnije. To nije imovina ni gradonačelnika, ni predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga, ni Gradske skupštine. To je imovina građana grada Zagreba... i moramo sve napraviti da bismo zaštitili gradske prostore - parkove, trgove, igrališta', rekao je Bernardić novinarima u Gradskoj skupštini.

Dodao je da skupštinskom Odboru za kontrolu Gradska uprava nije odgovorila na pitanje hoće li grad plaćati najam ako ondje želi organizirati neku manifestaciju, te hoće li građani, koji su se dosad ondje rekreirali, morati plaćati ulaz u Svetice. Također, nije mu odgovoreno ni hoće li taj objekt iz 2. kategorije prijeći u objekt 1. kategorije, te što će biti s bazenom. Pitanje je i jesu li se uvažili 5000 potpisa peticije protiv nogometnog kampa u Sveticama te odluke Vijeća mjesnog odbora.

Poručio je da je prijedlog zagrebačkog SDP-a zaštititi javne gradske prostore - igrališta, trgove, parkove i da je zato predložio, po uzoru na London, radno tijelo koje će izraditi kartu javnih gradskih prostora od posebnog interesa za grad.

Izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik Milan Bandić najavio da se slaže s oplemenjivanjem i zaštitom prostora u Zagrebu te kako se nada da će njegov klub to poduprijeti na sjednici Gradske skupštine. Rekao je kako je Bandića pozvao da bude na čelu tog radnog tijela, zajedno s kolegama u Gradskoj skupštini, stručnom javnošću i predstavnicima gradskih upravnih tijela kako bi zaštitili javne gradske prostore i kako ne bi dopustili da se ikad više dogodi da se neki prostor iznajmi, proda, a da se to ne zna.

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) rekao je kako u zagrebačkom HDZ-u smatraju da nije dobro da nogometni kamp bude u centru grada jer su ti kampovi u okolnim zemljama 40 i više kilometara dalje. 'Funkcija kampa je da odete u mir, izolaciju i da razvijate strategiju nastupa', istaknuo je Mikulić.

Također je rekao kako načelno nije dobro da gradonačelnik gradskim prostorom 'barata kao da je njegova svojina'.

'To je loše. On je dobio mandat da upravlja gradom, a ne da dijeli gradske prostore', istaknuo je Mikulić. Rekao je i da nitko od zastupnika još nije o tome ništa dobio na uvid te je zaključio kako je to vrlo netransparentan i nekorektan način raspolaganja gradskom imovinom. Dodao je da u HDZ-u misle da će Bandić uz taj sportski kamp probati kao što je, čini se, postala tradicija u Gradskoj upravi, nadograditi ponegdje još po koji kat, pa će se vidjeti hoće li to biti samo vezano za kamp ili će biti i neki drugi smještajni kapaciteti.