MOŽDA JE ZA REFERENDUM

Bernardić odbio apel Petrova za podršku oko promjene Ustava

10.01.2017 u 10:17

Bionic
Reading

Gostujući u Novom danu na N1 televiziji šef SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako je njegova stranka protiv prodaje dionica HEP-a te istaknuo kako će možda biti za raspisivanje referenduma ukoliko vladajući nastave inzistirati na ovom modelu povratka Ine u hrvatske ruke

'Nama je neprihvatljivo da se proda dio dionica HEP-a da bi se kupila Ina', komentirao je najave vladajućih.

Najavio je kako će SDP potencijalno biti za raspisivanje referenduma oko kupnje dionica Ine u vlasništvu Mola.

'Ukoliko će se inzistirati na guranju stvari preko ruba, referendum je jedna od opcija. Hrvatska mora zadržati energetsku neovisnost. Prodaja 25 posto dionica može direktno utjecati na isporuku električne energije i njezinu cijenu. Struja nije benzin, njom se služe bolnice, škole, najosjetljivije skupine. Struja je jednako važna kao i voda. S time se ne igra. Da bi imalo smisla, postoji model dokapitalizacije HEP-a, ali HEP za tu poziciju mora ojačati. Sada nije spreman za to', naglasio je Bernardić.

Komentirao je najavu Bože Petrova da Ustavom zaštiti državne tvrtke od prodaje.

'Ustav se ne može petljati u tržišno natjecanje', kazao je Bernardić.  Dodao je da je rejting SDP-a stabilan i izrazio uvjerenje da će nakon lokalnih izbora samo će rasti.

Na pitanje koja je namjera njegovog pisma Andreju Plenkoviću, kazao je kako je logično da razgovaraju oko ključnih stvari.

'Vidite da oni ne znaju koji je plan i za kupnju Ine i prodaju HEP-a. Vidite da su tu velike disonance. Držimo HDZ na oku kada je u pitanju bilo koja privatizacija. Vidite što je bilo s Inom - afera Konzultantica, Hernadi, Sanader... Da smo razgovarali, možda bismo danas bili korak bliže rješenju. Vidite da je i sam Most rekao da postoje drugi modeli. Hrvatska mora uzeti uzde kada je riječ o upravljanju Inom. Mi smo uvijek kada je bilo teško čupali zemlju iz krize. Mi ćemo i sada predložiti rješenje', naglasio je šef SDP-a.

Priznao kako očekuje sastanak s Plenkovićem ovih dana, te ja najavio teme o kojima želi razgovarati s premijerom: minimalna plaća, nastavak kurikularne reforme, energetska neovisnost Hrvatske, decentralizacija. Dodao da se očekuje naći i s Božom Petrovom.


Komentirao je i zabavu SDP-ovaca u blizini Splita koju je organizirao njegov protukandidat na unutarstranačkim izborima Ranko Ostojić. Naime, ta zabava za splitske SDP-ovce se u medijima nazvala urotničkom.

'Nisam znao niti sam pozvan. To je normalna proslava za kraj godine u Splitu. Ne vidim ništa sporno u pjesmi i plesu', kazao je Bernardić.

Otkrio kako ne vjeruje da će se Ostojić kandidirati za gradonačelnika Splita.