AFERA MARIĆ

Bernardić: Kako je moguće da je 'oku sokolovom' išta moglo promaknuti?

03.03.2017 u 12:45

Bionic
Reading

Iako je predsjednik SDP-a Davor Bernardić jučer najavio da će se danas na klubu zastupnika odlučiti o zamjeni za Zorana Milanovića, odluka još uvijek nije donesena. Klub zastupnika izglasao je neke rošade u saborskim odborima, no ne sve koje su bile planirane

O zamjeni za Zorana Milanovića bit će odlučeno ovih dana, poručio je nakon sjednice Kluba zastupnika SDP-a Davor Bernardić. Odluku će donijeti on sam, nakon konzultacija s predsjednicima SDP-a Zagrebačke županije i predstavnicima SDP-a grada Zagreba.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Bernardić se osvrnuo i na pregovore s HNS-om. 'Vjerujem u nacionalni dogovor i vjerujem da ćemo uspijeti. Nacionalni dogovor znači dogovor oko nastupa s HNS-om u općinama i gradovima po Hrvatskoj, ne samo u Zagrebu. Jedan dugoročni partnerski odnos. To je ono što je važno za Hrvatsku i za alternativu ovoj nesposobnoj vlasti', kazao je Bernardić.

Upitan u kojoj su fazi ti dogovori, predsjednik SDP-a kazao je: Usklađuju se programi, očekujem dogovor u sljedećim tjednima, ako ne u tjedan dana.'

Treba li Goran Marić snositi odgovornost zbog afere sa zapošljavanjem njegovog brata i promaknućem šogora, upitali su novinari. 'Cijela priča oko svih ministara se pretvara u jednu tragikomediju i kako je moguće da je 'oku sokolovom' bilo što moglo promaknuti? Ova vlada svakim danom ima novu aferu i dojam je da je Plenković jedna lijepa fasada, a ispod toga se događaju afere najgore vrste. Pogledajte svaki resor, niti u jednom stvar ne funkcionira i u ovom trenutku s pravom smo zabrinuti za budućnost ljudi u Hrvatskoj, jer plana za budućnost nema, plana za suočavanje sa sadašnjošću nema, postoji samo vijeće za suočavanje s prošlošću', kazao je Bernardić.

Upitan treba li Marić podnijeti ostavku, Bernardić je samo dobacio: 'Mislim da sam vam odgovorio.'

Klub zastupnika SDP-a, kao što smo jučer najavili, donio je neke odluke vezano uz zamjene u saborskim odborima. Tako će umjesto Davora Bernardića na mjestu potpredsjednika Odbora za financije sjediti Boris Lalovac. Bojan Glavašević zamijenit će Tomislava Sauchu na mjestu potpredsjednika Odbora za europske poslove. Na mjesto potpredsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina umjesto Ane Komparić Devčić dolazi Predrag Matić, i to kako doznajemo, na pola mandata.

Iako su bile planirane još neke rošade do njih ipak nije došlo. HSS, doduše, sigurno dobiva jedan odbor, a upravo oko toga vodila se najveća rasprava na sjednici SDP-ovog kluba. Naime, HSS-u je sukladno i osvojenim mandatima, ali i koalicijskom dogovoru još za vrijeme Zorana Milanovića pripalo jedno predsjedničko mjesto u odborima, no HSS ga, zbog unutarstranačkih izbora, nikada nije konzumirao. Sada SDP mora ispuniti svoje obećanje, a iako se razmatralo da im se da Odbor za turizam, neki u SDP-u tome nisu bili skloni. Stoga će se u  razgovorima s HSS-om odlučiti hoće li ta stranka dobiti Odbor za turizam ili Odbor za predstavke i pritužbe. HSS navodno nije sklon Odboru za predstavke i pritužbe.

Ispraznit će se i čelno mjesto Odbora za pravosuđe, kojeg je dosad vodio predsjednik SDP-ovog Kluba Arsen Bauk, no tek nakon što se odrade dogovori s HSS-om, imenovat će se njegov nasljednik.

Igor Dragovan, koji je trebao ostati bez čelnog mjesta u Odboru za obranu, ipak je zadržao tu funkciju. To je mjesto bilo predviđeno za Franka vidovića, no kako doznajemo, on je to odbio.