ZASJEDALO PREDSJEDNIŠTVO

SDP-ova rošada po saborskim odborima, još se ne zna tko će zamijeniti Milanovića

02.03.2017 u 20:32

Bionic
Reading

SDP još uvijek razgovara s HNS-om o zajedničkom nastupu na izborima, no socijaldemokrati inzistiraju na tome da prvo dođe do nacionalnog dogovora, nakon čega se može razgovarati i o eventualnoj podršci Anki Mrak Taritaš u Zagrebu. Dao je to do znanja predsjednik SDP-a Davor Bernardić nakon današnje sjednice Predsjedništva, na kojoj je, među ostalim, predložena i rošada po saborskim odborima

Jedna od tema današnje sjednice Predsjedništva bili su i razgovori koje oko zajedničkog nastupa na lokalnim izborima SDP vodi s HNS-om.  Dogovor još nije postignut iako su i u samom SDP-u govorili da će svi kandidati biti poznati do kraja veljače.

O kandidatu za Zagreb odlučit će Gradska organizacija, ponovio je Bernardić pred novinarima. 'Ono što je sigurno, razgovaramo s HNS-om već dvadeset godina. Nastavit ćemo razgovarati', rekao je Bernardić i dodao da će se kandidat za gradonačelnika odrediti nakon nacionalnoga dogovora. 'Očekujemo nacionalni dogovor s HNS-om, nakon nacionalnog dogovora - kandidat za gradonačelnika', rekao je Bernardić

'Hrvatski nacionalni interes i građani Zagreba su nam ispred političkih interesa, ako to znači korak nazad, onda je to OK. Nacionalni dogovor, vjerujem u njega. Danas sam se našao sa šest predsjednika stranaka, govorim o ljudima kojima je Hrvatska na prvom mjestu', kazao je Bernardić.

Prema informacijama tportala, SDP, što se tiče dogovora za Zagreb, i dalje inzistira na mjestu šefa Zagrebačkog holdinga. Svoj program za Holding sutra će predstaviti i Anka Mrak Taritaš. 'SDP ima jasan plan za Zagrebački holding koji treba imati za cilj građanima uštedjeti 200 kuna svaki mjesec na uplatnicama kroz uštedu, kroz obnovu fasada, kroz vodovodni sustav gdje su gubici preveliki', rekao je Bernardić te dodao kako su promjene nužne nakon lokalnih izbora, jer građani zaslužuju perspektivniji grad.

SDP sprema rošadu u saborskim odborima

Na Predsjedništvu se razgovaralo i o rošadama SDP-ovaca u saborskim odborima, o čemu će sutra razgovarati i Klub zastupnika SDP-a. Kako doznajemo, predloženo je da Odbor za turizam, kojemu je trenutačno na čelu Branko Grčić, preuzme HSS. Grčić bi pak trebao preuzeti mjesto potpredsjednika Odbora za regionalni razvoj i europske fondove. Damir Mateljan koji je bio potpredsjednik u tom odboru odlazi na mjesto potpredsjednika Odbora za zakonodavstvo.

Do sada je potpredsjednik Odbora za zakonodavstvo bio Orsat Miljenić, no on će postati predsjednik Odbora za pravosuđe. Arsen Bauk, koji je ujedno i predsjednik Kluba zastupnika, ostaje bez tog predsjedničkog mjesta u odboru, no ta je izmjena već ranije bile najavljivana.

S mjesta potpredsjednika Odbora za financije odlazi sam Davor Bernardić, a zamijenit će ga Boris Lalovac. Promjena će biti i u Odboru za europske poslove. Tamo je do sada potpredsjednik bio Tomislav Saucha, no njegovim odlaskom iz SDP-a tu poziciju će preuzeti SDP-ov Bojan Glavašević. Predrag Matić trebao bi postati potpredsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, gdje je do sada bila Ana Komparić Devčić. Rošada će biti i na čelnom mjestu Odbora za obranu. To će saborsko tijelo preuzeti SDP-ov Franko Vidović umjesto Igora Dragovana, koji seli na čelnu poziciju Odbora za predstavke i pritužbe, na čelu kojega je bio i u 6. sazivu. Kako doznajemo, Dragovan ovakvom zamjenom nije pretjerano zadovoljan, no sve će ove odluke još sutra morati potvrditi Klub zastupnika SDP-a.

Još nije poznato tko će u saborskim klupama zamijeniti Zorana Milanovića kojemu je jučer započelo mirovanje mandata. 'Odluka će biti donesena sutra na Klubu, u konzultaciji sa zastupnicima i SDP-om grada Zagreba i Zagrebačke županije', poručio je večeras Bernardić. U igri je nekoliko zastupnika - Melita Mulić, koja se trenutačno nalazi na porodiljnom dopustu, Karolina Leaković, koja u vrhu stranke nije dobila pluseve sindikalnim angažmanom te dvojac iz Zagrebačke županije - Alen Prelec te Sanja Horvat Iveković.

Bernardić o pobačaju i Vladinu povjerenstvu za suočavanje s prošlošću

Bernardić je prokomentirao i osnivanje Vladina povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

'Vlada osniva ovu komisiju, ali i bez komisije jasno je da je 'Za dom spremni' u Jasenovcu neprimjeren. I bez komisije jasno je da je nedopustivo marširanje profašističkih snaga u Zagrebu. I nek se suoče sa sadašnjošću, a ne s prošlošću i nek osude nasilje i porast nasilja na zagrebačkim ulicama i diljem trgova i ulica Hrvatske. SDP se suočio s prošlošću 90-ih godina i osudio sve ono što je loše bilo, a sada je na desnici da se odrekne NDH. Očekujem da će ovo povjerenstvo biti upravo na tom tragu, odnosno da će se desnica u Hrvatskoj odreći NDH. Nama je potrebno suočavanje sa sadašnjošću koje će, ne samo osuditi porast nasilja na ulicama nego i nesigurnost čovjeka, njegova radnog mjesta, obrazovanja i sigurnosti za njegovu djecu. Plana za budućnost nema, imamo samo vijeće za prošlost', poručio je Bernardić.

Osvrnuo se i na današnju odluku Ustavnog suda, vezano uz pobačaj. 'Niti jedna promjena zakona ne smije biti u smjeru ograničavanja prava žene na izbor i dostignutih modernih europskih standarda koje Hrvatska ima. Pravo žene na izbor je apsolutni prioritet za SDP. Pozdravljam zdravorazumsku odluku Ustavnog suda koji je pokazao da je Hrvatska ipak u 21. stoljeću i nećemo nikome dopustiti da se petlja u intimu žene', rekao je Bernardić.