sjednica glavnog odbora

Bernardić: Jedina velika koalicija koju SDP prihvaća je s građanima Hrvatske

08.02.2020 u 12:35

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je u subotu kako će građani na izborima moći birati između SDP-ove vizije progresivne Hrvatske i one konzervativne prepuštene pojedinačnim interesima vladajućih, a poručio je i kako jedina velika koalicija koju njegova stranka prihvaća je ona s hrvatskim građanima.

„Izbori su pred nama. Treba odlučiti kakvu Hrvatsku želimo. Hrvatski građani suočeni su s nikad jasnijim političkim izborom - izborom između naše vizije progresivne i uređene Hrvatske u kojoj građani i institucije rade zajedno na rješavanju najvećih razvojnih izazova i neuređene, konzervativne Hrvatske u kojoj je budućnost države i građana prepuštena pojedinačnim interesima stranke na vlasti. U konačnici, taj izbor ne čini se tako teškim, a jedina velika koalicija koju mi prihvaćamo je velika koalicija s građanima Hrvatske“, kazao je Bernardić na sjednici Glavnog odbora SDP-a.

Na sjednicu je došao i izabrani predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji za deset dana preuzima predsjedničku dužnost, kako bi zahvalio dosadašnjim stranačkim kolegama koje je i vodio deset godina, na pomoći i potpori u kampanji. Milanovićevo obraćanje članovima GO-a bilo je zatvoreno za javnost, a u ponedjeljak će, doznaje se neslužbeno, istupiti iz SDP-a, kako zakon i nalaže.

Bernardić je kazao da nakon njihova predsjedničkog kandidata nisu čekali nego su odmah krenuli u pripreme za parlamentarne izbore.

„U godini koja je ispred nas, moramo građanima dokazati da smo ponovno spremni preuzeti odgovornost. Jako je bitno da u ovoj godini do izbora ponudimo rješenja za ključne probleme građana, a zauzeli smo generalni smjer - rast životnog standarda, što uključuje rast plaća i mirovina i pravedno društvo - što znači borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa. Ono što je još važno za nas u SDP-u je reformirati zdravstveni sustav i obrazovanje“, najavio je čelnik SDP-a.

Kazao je i da će prezentacijom programskih smjernica po Hrvatskoj uključiti članove stranke, simpatizere i građane u aktivno sudjelovanje u kreiranju programa koji ima za cilj ponuditi jednostavno - bolji život.

  • +18
Sjednica Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jednakost, solidarnost, pravda i sloboda

Jednakost, solidarnost, pravda i sloboda ključna su načela hrvatske i europske socijaldemokracije, što će SDP implementirati u izgradnji dobrog društva, za poboljšanje kvalitete života i za humanije međuljudske odnose.

„Današnja je Hrvatska ispod naših ljudskih i prirodnih razvojnih potencijala. Stoga je fokus naših Programskih smjernica na ekonomskom rastu, demografskoj obnovi, demokratskom poretku i socijalnoj stabilnosti“, istaknuo je Bernardić dodavši kako više nitko ne vjeruje da je sadašnja vlast, koja je proizvela krizu gospodarstva i krizu društva, sposobna provesti potrebni oporavak.

Sadašnja vlast, kaže, uporno održava gospodarski sustav koji ne daje rezultate za dobrobit pojedinca, produbljući tako društvene nejednakosti, a dok je gospodarski rast usporen, poslovna klima loša, investicije stagniraju, niska je produktivnost i konkurentnost, robni izvoz pada i platna bilanca se opet pogoršava.

„Radnici koji su izgubili radna mjesta, potplaćeni i radnici bez plaće, svi oni koji su napustili Hrvatsku u potrazi za poslom i svi oni ugroženoga životnoga standarda kao što je to većina naših umirovljenika, od parlamentarnih izbora očekuju samo jedno – promjene“, naglasio je uz napomenu da sve dok u Hrvatskoj ima nepravde, nesigurnosti i nejednakosti, SDP će biti oslonac i zaštita svima onima koji su zapostavljeni i koji teško žive.

Bernardić se obratio Glavnom odboru SDP-a Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Daniel Kasap/Hina

Tri stupa izbornog programa

Najavio je da SDP u svom izbornom programu polazi od tri temeljna stupa – održivo i uključivo gospodarstvo, pravedno i solidarno društvo te učinkovite i dostupne državne institucije.

„Jednako kao što Hrvatskoj treba gospodarski oporavak, treba joj i društveni oporavak radi afirmacije do sada odbacivanih društvenih vrijednosti – rada, stvaranja, znanja, obrazovanja, izvrsnosti, odgovornosti, dijaloga, tolerancije, ljudskih prava, ravnopravnosti, nediskriminacije, solidarnosti, socijalne osjetljivosti, poštenja, uređenoga društva, pravne države i vladavine prava“, naglasio je Bernardić.

SDP će, ističe, predvoditi europsku Hrvatsku, ali kao ravnopravnu članicu Europske unije. Intenzivirat ćemo i ubrzati pripreme za pristupanje Schengenu.

"Stvorit ćemo preduvjete za uvođenje eura u Hrvatskoj. Nećemo čekati, nećemo ne donositi odluke, nećemo odgađati potrebne promjene kao što smo to gledali u zadnje četiri godine. Sve potrebne promjene, politike i programe, tako nužne u našoj zemlji, pokrenuti ćemo već u prvih šest mjeseci mandata nove, naše Vlade. Mi smo jedina alternativa za promjene. Mi smo promjena od lošeg političkoga, društvenoga i gospodarskoga koncepta ove vlasti", zaključio je Bernardić.