SDP-ov ultimatum HDZ-u

Bernardić ljut: Nema povjerenstva za Agrokor? Nema ni ustavnih sudaca!

12.07.2017 u 15:48

Bionic
Reading

U kasnim popodnevnim satima zastupnici su počeli raspravu o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor, što je inicirao SDP. Iako su ranije govorili da će podržati osnivanje povjerenstva, HDZ je danas na sjednici kluba zastupnika donio odluku da neće podržati tu inicijativu

Ovaj trenutak, kazao je pojašnjavajući inicijativu SDP-ov predsjednik Davor Bernardić, poklopio se s novim dokazima i činjenicama oko samog slučaja Agrokor. 'Dan je nakon otkrića i novog dokaza da je ministar u Vladi znao da se Agrokor trese i aktivno pomagao u prikrivanju toga. Da je znao i potom dugo lagao da je pomagao u tom slučaju. To je istina oko Agrokora i povlaštenog kredita HBOR-a. Želimo znati što se skriva iza kulisa koje drže Zdravko Marić, Martina Dalić i Ante Ramljak, iza kulisa scenarija koji će se raspetljati na jesen i pogoditi sve građane. Ne Todorića, ne menadžere Agrokora.  Menadžeri i obitelj će se izmaknuti. Na kraju će nastradati oni koji su najmanje krivi. Zato nam je bitno da osnujemo povjerenstvo i istražimo što se dogodilo u ovoj zastrašujućoj priči', rekao je Bernardić.

'Todorić je dugo bio nedodirljiv, uživao je povlašteni status, počeo je ubrzano rasti zahvaljujući podršci HDZ-a i Tuđmana. U ovoj državi su se nizale mnoge vlade, mnoge vlade za vrijeme kojih se nisu upalile kontrolne lampice. Nisu reagirale institucije koje su trebale to kontrolirati. Trebale su reći 'dosta', a nisu. Ušao je i u HNB, i u vlade i u agencije i u medijske kuće. Sada se sve pokušava pomesti pod tepih. Kao nije važno... Je, iznimno je važno', poručio je Bernardić.

Bernardić je pozvao da se podrži osnivanje povjerenstva. 'Naša je odgovornost da budućim generacijama ne ostavimo otvoreno to pitanje, da pozovemo ne samo Todorića, nego sve koji će to objasniti. Nemojmo stvarati nedodirljive kompanije i nedodirljive tajkune te vezati politiku i biznis na način da stradaju radnici', rekao je Bernardić.

'Premijer Plenković ili ne zna ili ne vidi što se događa u Agrokoru ili skriva sve. A svima je jasno da zna i vidi. Ako ne bude dogovora oko povjerenstva, neće biti ni glasanja oko ustavnih sudaca', poručio je Bernardić, davši jasno do znanja HDZ-u - želi li izbor ustavnih sudaca , mora podržati osnivanje povjerenstva.

'Sastavite povjerenstvo od branitelja i čestitih građana, pa neka istraže. A ne da mi Maras bude na čelu povjerenstva', kazao je HDZ-ov Stevo Culej.

Replicirao mu je Bernardić. 'Stevo, pa budi i ti u povjerenstvu, neka bude i Fred Matić. Dok su se neki borili, drugi su krali', kazao mu je Bernardić.

  • +11
Nastavljena sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za repliku se javio i SDP-ov Gordan Maras, osvrnuvši se na izjavu Branka Bačića da je HDZ protiv povjerenstva jer smtraju da stvari treba istražiti DORH. 'Podsjetit ću da se istražno povjerenstvo ne bavi kaznenom odgovornošću, nego stvarima od javnog interesa. Zašto radite ludima ljude? Kakav DORH, kakva kaznena odogovornost? Što se zbivalo na sjednici gdje jedno kaže Marić,a drugo Dobrović? Tu nema kaznene odgovornosti, ali ima političke, ili Marića ili Dobrovića. HDZ ne želi da ljudi čuju što se tamo dogodilo. Zašto? Ne znam', rekao je Maras.

U ime Mosta za riječ se javila Ivana Ninčević Lesandrić koja je navela primjer talijanski tvrtke Parmalat, gdje je istraga išla i do samog premijera i bili su uhićeni neki vrlo bitni i visoko pozicionirani ljudi.

'A kod nas? Ministar mijenja zakone, stavlja na dnevni red... Nije znao? Kaže da nije znao, ali jednom poduzetniku se to ne može dogoditi', ustvrdila je.

'Prijedlog za osnivanje povjerenstva usmjeren je prema utvrđivanju i kaznene i političke odgovornosti. Ne možete tražiti političku odgovornost osoba koje nisu političari, a vi tražite odgovornost svih onih koji su sudjelovali oko Agrokora', poručio je SDP-ovcima Branko Bačić.

Vrlo je teško utvrditi javni interes u privatnim procesima, dodao je Bačić. 'Ako govorimo o kaznenoj odgovornosti, onda jedina institucija koja to može utvrditi upravo to radi. Puno bolje nego što bi to mi radili', rekao je Bačić, dodavši kako nije sklon tome da Sabor odlučuje o kaznenoj odgovornosti osoba koje nisu političari.

Ako govorite o političkoj odgovornosti, oporba, poručio je Bačić, ima i druge instrumente u poslovniku. 'Možete tražiti odgovornost i Plenkovića, Dalićke, Marića', kazao je.

'Mislimo da to istražno povjerenstvo ništa neće napraviti i neće pomoći i da će ometati onu jedinu istragu koja postoji, onu koju provodi DORH', poručio je Bačić.

HDZ nema dvojbi i razloga čuvati nekoga u Agrokoru i zato što nemamo problema s tim, nemamo problem da DORH obavlja tu istragu, poručuje Bačić.

HDZ će, poručio je Branko Bačić, predložiti da se osnivanje povjerenstva odgodi dok svoje istrage ne provede DORH.