SMISLIO KAKO POBJEĆI SUDU

Berlusconi napušta politiku 2013. godine

14.04.2011 u 12:15

Bionic
Reading

Talijanski premijer, medijski mogul, građevinsko-prehrambeni tajkun, gazda AC Milana, glavni sumnjivac i smutljivac serije kriminalističkih istraga te za mnoge nacional-populistička karikatura zastrašujuće moći neće se kandidirati na izborima 2013. Tako barem kaže

Vijest koju je danas objavio BBC potvrda je Berlusconijevih najava iz prosinca prošle godine. Sa 74 na plećima i tri premijerska mandata iza sebe, Silvio Berlusoni je najdugotrajniji talijanski državnik nakon Benita Mussolinija. S potonjim ga mnogi uspoređuju po narcisoidnosti i populizmu, a i sam Berlusconi nije se libio javno naglasiti da Duce i nije bio tako loš te da 'nikad nije nikog ubio'.

No prije negoli se spusti s vrhova talijanske političke scene, Berlusconi, po riječima oporbe, namjerava dotući talijansku pravnu državu promjenom ustava i amandmanom koji limitira trajanje sudskih procesa za osobe koje dosad nisu osuđivane.

Time bi u zastaru otišao teško izbrojivi niz sudskih procesa protiv njega samog. Među njima je i suđenje u kojem je Berlusconi optužen da je podmitio britanskog odvjetnika Davida Millsa kako bi ovaj lagao na sudu. Najnoviji proces koji mu prijeti tiče se navodnih višestrukih odnosa s maloljetnom prostitutkom.

Donji dom talijanskog parlamenta već je progurao izmjene zakona, a očekuje se da će to učiniti i Senat u kojem Berlusconi ima uvjerljivu većinu.

Premda redovito pobjeđuje na demokratskim izborima i još redovitije ismijava pravni sustav Italije, protivnici ga optužuju da je devastirao kulturni krajobraz i demokratsku klimu jedne od ključnih sila Europske unije. Prvo kroz mrežu svojih komercijalnih televizija koje neki smatraju rodonačelnicima trasha i maskultrune dekadencije, a zatim ulaskom u visoku politiku (prvi put je postao premijer 1994. godine) kroz očiti sukob interesa. Svoje protivnike, uključujući i talijanske suce, Berlusconi jednostavno etiketira kao - komuniste.

Na jučerašnjem brifingu, u putinovskom je stilu za svog nasljednika predložio narodu tajnika svog kabineta, bivšeg novinara Giannija Lettu. Kao novog vođu svoje stranke Narod slobode predložio je aktualnog ministra pravosuđa Angela Alfana