GOSPODARSKI OPORAVAK

Berlin i Pariz žele da Portugal zatraži pomoć EU-a

08.01.2011 u 18:35

Bionic
Reading

Njemačka i francuska vlada žele natjerati Portugal da zatraži financijsku pomoć u okviru europskog programa gospodarskog oporavka, piše tjednik Der Spiegel od ponedjeljka

Ne navodeći izvor, Der Spiegel piše da stručnjaci vlada dviju zemalja očekuju da se Portugal uskoro više neće moći financirati na tržištima.

'Zvono za uzbunu se oglasilo, po njihovoj ocjeni, kada je Portugal prošli tjedan morao ponuditi kamatu od 3,69 posto za emisiju obveznica na šest mjeseci. Za usporedbu, istog dana Njemačka je plasirala na tržište zajam s 2,8 posto na deset godina', piše tjednik.

Portugal brzo mora prihvatiti europsku pomoć kako se kriza ne bi prenijela na susjednu Španjolsku i na Belgiju. Članovi eurozone trebaju se istodobno potruditi da osiguraju sva potrebna sredstva za zaštitu jedinstvene valute, pa i da premaše 750 milijarda eura koji su već osigurani, dodaje časopis.

Nakon Grčke i Irske, ocjenjuje se da bi Portugal mogao zatražiti vanjsku pomoć, unatoč opetovanom odbijanju i uspostavi strogog programa štednje kako bi se javni manjak od 7,3 posto u 2010. smanjio na 4,6 posto u 2011.