policija na terenu

Beogradske škole ponovno pod dojavama o postavljenim bombama

07.12.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Dojave o bombama u četvrtak su ponovo stigle u više beogradskih škola, u pojedinima i prije devet sati ujutro, a policija je uputila ekipe na teren

Škole, fakulteti, zračna luka, sudovi, bolnice i pojedine medijske kuće u posljednjih su nekoliko mjeseci često na meti anonimnih dojava o postavljenim bombama, i premda su se sve ispostavile lažnim, te vijesti u javnosti stvaraju nelagodu, napose poslije tragedije u osnovnoj školi i masovnog ubojstva u dva sela nadomak Beograda.

Samo u Beogradu ove godine je bilo više od 2.000 takvih dojava.

Pomoćnik zapovjednika Policijske brigade Radojko Caran izjavio je za RTS da policija "ne radi s pretpostavkama, nego s činjenicama", te da po svakoj dojavi šalje timove na teren.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Najčešće su na meti bile osnovne i srednje škole, fakulteti, ranije i zračna luka "Nikola Tesla", rekao je Caran.

Procedura je po dobivanju prijave, dodaje on, "strogo definirana" pravilima u Ministarstvu unutarnjih poslova.

U slučaju da se pronađe bilo kakav sumnjiv predmet, dolaze protudiverzijske ekipe sa zaštitnom opremom, specijalnim uređajima i službenim psima za otkrivanje eksplozivnih naprava i sve detaljno provjeravaju.

Policija je prošlog tjedna u Novom Pazaru privela dvojicu malodobnika za koje je utvrđeno da su školi poslali dojave o bombama.

Ni škole ni ministarstvo obrazovanja do sada nisu objavili koliko je radnih dana i sati izgubljeno zbog evakuiranja učenika, prekida nastava i prisilne obustave rada.