'BESPRAVNA NEOVISNOST'

Beograd predao Sudu pravde podnesak o Kosovu

17.04.2009 u 18:05

Bionic
Reading

Predstavnici srbijanskog pravnog tima predali su u petak Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu pisani podnesak sa srbijanskim stajalištem o legalnosti proglašenja kosovske neovisnosti

BEOGRAD - Kako se navodi u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, predani dokument tvore dvije knjige od po 350 i 600 stranica te velik broj mapa i prikaza terena.

Podnesak, kako se navodi, također sadrži sve potrebne elemente i pravnu argumentaciju bitnu za dokazivanje srbijanskog stajališta po kojemu proglašenje kosovske neovisnosti nije u skladu s međunarodnim pravom.

U priopćenju ministarstvo podsjeća da Srbija pita Međunarodni sud pravde 'je li jednostrana deklaracija o neovisnosti privremenih tijela lokalne samouprave na Kosovu u skladu s s međunarodnim pravom?'

Na srbijanski prijedlog Opća skupština Ujedinjenih naroda zatražila je od Međunarodnog suda pravde, kao glavnog pravosudnog tijela UN-a, savjetodavno mišljenje o pravnom temelju deklaracije o kosovskoj neovisnosti.

Međunarodni sud pravde pozvao je sve države koje posjeduju mjerodavne podatke o tom pitanju da sudjeluju u postupku.

Beogradski mediji prenijeli su da, zbog povjerljivosti sudskog postupka, u Međunarodnom sudu pravde nisu mogli reći koje su zemlje do sada predale svoje pisane izjave, ali su kazali da će početkom sljedećeg tjedna biti priopćen broj i popis država koje su to učinile.

Zainteresirane države imale su rok da upute svoje pisane izjave do 17. travnja, a do 17. srpnja bit će u mogućnosti odgovoriti na pisane izjave drugih država.

Sud bi potom trebao zakazati kraću usmenu raspravu, nakon koje će biti prihvaćeno savjetodavno mišljenje.