ŠALU NA STRANU

Tko kaže da general Haradinaj i Milošević ne mogu biti prijatelji

15.05.2017 u 11:40

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a i šef saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sastao se prošloga vikenda s čelnikom oporbene Alijanse za budućnost Kosova i bivšim kosovskim premijerom Ramushem Haradinajem, što je ovjekovječio na svojem profilu na Facebooku, našalivši se riječima 'tko kaže da general Haradinaj i Milošević ne mogu biti prijatelji', aludirajući pritom na Haradinajevu ulogu zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova koja je od 1996. do 1999. na Kosovu vodila borbe protiv Vojske Jugoslavije pod kontrolom Slobodana Miloševića

'Tko kaže da general Haradinaj i Milošević ne mogu biti prijatelji... Šalu na stranu', zapisao je HDZ-ov zastupnik na svojem službenom profilu na Facebooku, dodajući kako je tijekom sastanka s Haradinajem utvrdio da Republika Kosovo i Republika Hrvatska imaju nekoliko zajedničkih odrednica.

Govoreći o zajedničkim odrednicama, Milošević je istaknuo kako su Kosovo i Hrvatska u nametnutim ratovima morali izboriti neovisnost te kako obje države dijele privrženost NATO-u i Europskoj uniji, ali i kako će Hrvatska, kao punopravna članica, pomoći Kosovu na tom putu.

Pored toga, Milošević i Haradinaj usuglasili su se kako obje države za dugoročnu stabilnost trebaju snažno i konkurentno gospodarstvo, kvalitetan obrazovni sustav i efikasni javni sektor.

Podsjetimo, Prizivni sud u francuskom Colmaru krajem travnja donio je odluku kojom se Haradinaj, kojeg se teretilo za ratne zločine nad kosovskim Srbima, neće izručiti Beogradu.

Haradinaj je uhićen početkom godine na švicarsko-francuskoj granici na temelju Interpolove potjernice koju je za njim raspisala Srbija. Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u siječnju je proširena novim optužbama i dokazima.

Haradinaju je suđeno u Haškom sudu za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, ali je 2012. pravomoćno oslobođen svih optužbi.