OČITOVANJE TRojice PREMIJERA

Benelux pritišće Hrvatsku: Poštujte arbitražnu presudu!

04.07.2017 u 12:39

Bionic
Reading

Predsjednici vlada država Beneluxa - Belgije, Nizozemske i Luksemburga - očitovale su se u utorak na prošlotjednu arbitražnu presudu u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, priopćivši da presude međunarodnih sudova i tribunala predstavljaju važne akte međunarodnog prava i kao takve su sastavni dio 'našeg sustava utemeljenog na međunarodnim pravilima'. Zemlje Beneluxa pozvale su Hrvatsku i Sloveniju da ispoštuju presudu

Belgija, Nizozemska i Luksemburg u kratkom priopćenju podsjećaju da su Hrvatska i Slovenija 4. studenog 2009. 'povjerile rješavanje graničnog spora Stalnom Međunarodnom sudu'.

'Predsjednici Vlada Beneluxa naglašavaju važnost vladavine prava kao temelja na kojem je sazdana Europska unija. Presude međunarodnih sudova i tribunala predstavljaju važne akte međunarodnog prava. Kao takvi, oni su sastavni dio našeg sustava, utemeljenog na međunarodnim pravilima. Predsjednici Vlada Beneluxa pozivaju obje strane da poštuju arbitražnu presudu u konstruktivnom duhu', priopćili su premijeri Belgije, Nizozemske i Luksemburga.

  • +31
Piranski zaljev i Sv. Gera Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

 Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je  u utorak kako očekuje da će Europska komisija danas pozvati Hrvatsku da poštuje arbitražnu presudu o graničnom prijeporu dviju država.

'Smatram da će Komisija i dalje zadržati poziciju koju je imala i prije presude, da će to biti retorika usmjerena prema pozivu Hrvatskoj da presudu poštuje. Bio bih vrlo iznenađen kad bi Komisija reagirala drukčije i negirala vladavinu prava", kazao je Erjavec u Ljubljani za Slovensku tiskovnu agenciju STA. "Od Hrvatske očekujemo poštovanje presude, a ne mogu zamisliti da bi Komisija mogla zastupati stajališta kojima bi negirala poštovanje međunarodnog prava i odluke sudova", kazao je Erjavec, te dodao da poziva Hrvatsku neka se 'suzdrži jednostranih akata'.