TRGOVCI U MONTURAMA

Benediktinci traže samostan iako ga država Crkvi nije ni vratila

02.08.2011 u 15:10

Bionic
Reading

Porečko-pulskoj biskupiji vraćeno je 1999. godine oko 380 hektara zemljišta, no osim tog vrijednog zemljišta u Dajli tvrtka talijanskih benediktinaca Abbazia potražuje i zdanje samostana, premda ono nije bilo u kontingentu nekretnina koje je država vratila Crkvi

Kako veli kancelar Porečko-pulske biskupije don Ilija Jakovljević, tvrtka Abbazia na ime odštete za 194 ha zemljišta koje je župa prodala traži četiri milijuna eura. Benediktinci su procijenili kako prodajom izgubljene nekretnine vrijede 28 milijuna eura, iako je vrijednost samog zemljišta oko 25 milijuna eura, no u sumu koja je po riječima kancelara svakako precijenjena uračunali su i zgradu samostana.

'Benediktinci traže da im isplatimo i samostan, iako ga nismo dobili od države, već smo ga 2005. kupili od Istraturista zamjenom nekretnina. Naime, država nije mogla vratiti crkvi nešto što je u privatnom vlasništvu. No Abbazia želi da im ili isplatimo ili predamo samostan u Dajli, što mi ne želimo učiniti jer je samostan simbol institucije', kaže Jakovljević

Pojašnjava kako je u vlasništvu župe Dajla od 380 ha vraćenog poljoprivrednog zemljišta ostala gotovo polovica, oko 190 ha. Najveći dio, oko 100 ha, dat je u koncesiju tvrtci Istravino koja je na tom području zasadila nasade loze. Ljudi iz Dajle, kao kooperanti Istravina, bave se vinogradarstvom te sad strahuju što će se dogoditi ako zemljište prijeđe u ruke Abazzije.

Osim toga, veli kancelar Jakovljević, još oko 40 ha koriste za uzgoj voća i povrća mladići iz Circola, komune liječenih ovisnika utemeljene u Dajli, pa predajom zemljišta Abbaziji u pitanje dolazi i opstanak ove karitativne djelatnosti.