burno u saboru

Benčić o krizi u Klinici za tumore: Plenković je urgirao da se ne dira gospođu Zadravec; Raspudić traži smjenu Božinovića zbog Borova Sela

06.05.2021 u 15:00

Bionic
Reading

Mostov saborski zastupnik Nino Raspudić pozvao je u četvrtak čelnika SDSS-a Milorada Pupovca da u Saboru pokrene inicijativu za smjenu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, a slijedom izjava koje je Pupovac proteklih dana davao o incidentu u Borovom Selu

'Gospodine Pupovac, slijedom svega što ste govorili posljednjih dana povodom tog incidenta, očekujem od vas da u Saboru pokrenete inicijativu za smjenu ministra policije Božinovića, u čemu ćete imati našu punu potporu. U protivnom ćemo smatrati da je sve što ste govorili puko licemjerno prenemaganje', kazao je Raspudić u saborskom slobodnom iznošenju stajališta.

Vezano za incident u Borovu Selu, u kojem je skupina navijača uzvikivala 'Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati', istaknuo je da Hrvatska za koju se borimo nije Hrvatska u kojoj će se pozivati na klanje bilo koga, nije Hrvatska u kojoj će se bilo koje dijete osjećati ugroženo i slušati da mu netko prijeti ubojstvom samo zbog bilo kakve pripadnosti.

'Nije ni Hrvatska u kojoj ćemo imati spomenike zločincima kao što je Šoškočanin', kazao je Raspudić.

Sandra Benčić (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) osvrnula se na prosvjed liječnika protiv predstojnice Klinike za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijane Zadravec.

Benčić: Sam premijer zauzeo se za predstojnicu Klinike za radiologiju KBC-a

'Usprkos činjenici da se opetovano liječnici koji rade s njome bune i odlaze, ona se čudom održava na poziciji', kazala je Benčić i dodala kako se u kuloarima priča da se za Zadravec založio sam premijer Andrej Plenković.

U kuloarima se, rekla je, čulo da je premijer urgirao prema v.d. ravnatelju KBC-a Mariju Zovku 'da ne dira gospođu Zadravec', ističući kako je to još jedan primjer miješanja HDZ-a u kadroviranje po bolnicama.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

'Jedino mogu ustvrditi da je HDZ odgovoran za činjenicu što nemamo radiologe u Institutu za tumore... evidentno je Zadravec nečim ucijenila našeg premijera', zaključila je Benčić.

Daniel Spajić (DP) opetovano je prozvao HDZ za korupciju i otimačinu, a ishodište svih problema vidi u pravosudnom sustavu, 'žabokrečini' koja sve ignorira.

Spajić HDZ-ovcima: Stat ćemo na kraj vašim nedjelima!

'Takav ekonomski genocid nad ovim narodom nisu se usudili raditi ni najgori okupatori na ovim prostorima', kazao je Spajić, podsjetivši da je i ranije govorio o primjerima 'korupcije i otimačine koju provodi HDZ-a sa satelitima'.

Domovinski pokret, kazao je, ima poruku za 'ekipu' koja nemilosrdno devastira javni novac - stat ćemo na kraj vašim nedjelima, to vam garantiramo.

Katarina Nemet (IDS) najavila je da će na nadležne adrese poslati upit u kojoj je fazi izrada zakona o inkluzivnom dodatku i osobnom asistentu. Javno ih je pozvala da ubrzaju proceduru i da oba zakona konačno budu donesena, uz nadu da će donijeti i zaokret u politici prema osobama s invaliditetom.

Martina Vlašić Iljkić (SDP) zatražila je da u radnoj skupini za izradu strategije demografske revitalizacije budu zastupljeni interdisciplinarni stručnjaci iz prakse i znanosti, ali i predstavnici saborske oporbe.

Problem demografske revitalizacije nam je zajednički, rekla je zastupnica i iznijela podatak po kojemu se od srpnja 2013. do srpnja 2020. iz Hrvatske iselilo 229 tisuća ljudi, a u sedam godina izgubili smo 51 tisuću učenika.

Zdravka Bušić (Klub HDZ-a), inače predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH, u slobodnom je govoru istaknula da će Vlada ustrajati na traženju da hrvatska manjina u Srbiji uživa sva prava koja srpska manjina ostvaruje u Hrvatskoj, među kojima je zastupljenost u državnim i predstavničkim tijelima.