TVRDA KOHABITACIJA

Benčić: Bez političkog dogovora predsjednika i premijera, predsjednika Vrhovnog suda nećemo imati još tri godine

24.06.2021 u 15:43

Bionic
Reading

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk izrazio je u četvrtak u Hrvatskom saboru bojazan da zbog "tvrde kohabitacije" premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića aktualni saziv Sabora u ovom mandatu neće uspjeti imenovati novog predsjednika Vrhovnog suda.

Saborska rasprava nas je uvjerila da je Zlata Đurđević dobar kandidat, ali neće biti izabrana zbog odnosa onih koji se na političkoj sceni moraju dogovoriti oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, ustvrdio je Bauk u saborskoj raspravi o Đurđević, kandidatkinji predsjednika Republike Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda, za koju su vladajući i dio oporbe najavili da je neće podržati.

Bauk je ustvrdio da je "najveći kompliment" Đurđević to što je HDZ protiv njezina imenovanja.

Uvjeren je da ona nije prihvatljiva vladajućoj većini jer ju je predložio predsjednik Republike, koji pripada suprotnoj političkoj opciji. Sve dok među njima bude "tvrda kohabitacija" bit će prazno mjesto predsjednika Vrhovnog suda, sve drugo je folklor, ustvrdio je Bauk.

Poručio je kako je bespredmetno raspravljati o kvaliteti Đurđević jer će s postojećim sustavom i najbolji kandidat biti izložen najgoroj kritici.

"Bez političkog dogovora predsjednika Republike i premijera, predsjednika Vrhovnog suda nećemo imati još tri godine", složila se i Sandra Benčić iz Možemo!

Smatra da je "glavni problem" nastao jer predsjednik Republike nije pristao sudjelovati u "dogovornom pravosuđu" na način kako ga je postavio HDZ.

HDZ-ov Damir Habijan u završnom obraćanju oštro je opovrgnuo da je problem u tome što je Đurđević predložio predsjednik Milanović. Ponovio je HDZ-ov argument  da je ona samu sebe diskvalificirala sudjelovanjem u protuzakonitoj proceduri.