SPORNA ANONIMNOST

Belgijska lutrija optužena da laže o podacima dobitnika

10.06.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Nacionalna lutrija Belgije priznala je u srijedu da je mijenjala podatke nekoliko svojih velikih dobitnika kako bi im zajamčila anonimnost, dok se belgijski tisak okomio u srijedu na "laži" namijenjene podizanju prodaje.

"Informacije Nacionalne lutrije o velikim dobitnicima nisu uvijek potpune, ali to se radi isključivo u interesu igrača i kako bi se zajamčila njihova anonimnost", kazala je u priopćenju lutrija, nakon napisa u dva belgijska dnevnika.

Po pisanju frankofonih dnevnika grupacije Sud Presse i flamanskog dnevnika Het Laatste Nieuws, koji citiraju anonimne unutarnje izvore, lutrija ide korak dalje od objavljivanja tek nepotpunih podataka.

U travnju 2006. lutrija je primjerice objasnila da su dobitnici svote od 75 milijuna u igri Euro Millions "par iz Bruxellesa od četrdesetak godina s troje djece", dok je dobitnik zapravo bio grčki zaposlenik bruxelleskog restorana, koji se brzo vratio u domovinu.

Dnevnik navodi i slučaj 78-godišnje umirovljenice koja je u srpnju 2006. osvojila približno 34 milijuna eura, a u službenom je izvješću lutrije postala "par u pedesetim godinama".

"Komercijalno je to jako zanimljivo. Igrači se bolje identificiraju s belgijskim parom nego sa strancem ili starijom ženom koja više nema želja koje bi ostvarila tim novcem", objašnjava neimenovani izvor u Laatste Nieuws.

Glasnogovornica lutrije Ann Publie priznaje da se, "ako to dobitnici traže, informacije mogu modificirati".