BOL NA BOLU

Belgijancu vinjetu naplatili - dvostruko

Bionic
Reading

Belgijski turist Peter Leysen, koji s nećacima boravi na trotjednom odmoru u Selcima na Braču, ogorčen je postupcima Radovana Šerke, lučkog kapetana u Sumartinu, koji mu je, tvrdi, odbio izdati vinjetu za vodeni skuter, premda je posjedovao uredne osobne i brodske isprave

Posebno ga je “izbacilo iz takta”, kaže, ponašanje kapetana koji mu je za vinjetu tražio 700 kuna, premda je nakon nekoliko dana u vrlo kratkom roku u Supetru uspio dobiti taj dokument i to za - 330 kuna, piše Slobodna Dalmacija

Zbog svega toga jučer je došao u Split kako bi se požalio lučkom kapetanu Borisu Matošiću koji ga je i primio.

- Nakon dva dana traženja uspio sam naći lučkog kapetana u njegovu uredu kako bih ishodio vinjetu za jet-ski. Prije toga sam skuter uredno privezao, jer nisam imao prostor gdje bih ga držao “na kraju”, ali nigdje nisam isplovio. On mi je napisao koje dokumente trebam donijeti i, kako bih bio siguran da imam sve što mi treba, uz pomoć naših domaćina, otišao sam u Bol, gdje su mi potvrdili da je sve u redu.

- Tada sam u Sumartinu predočio tražene dokumente, od međunarodnih certifikata do plaćenog osiguranja, ali mi je kapetan odbio izdati vinjetu, te zaprijetio kaznom od 3000 kuna i oduzimanjem putovnice, jer sam plovilo “spustio” u more suprotno njegovu naputku. Dok smo se prepirali, zamahnuo je rukom prema meni, ali ga je moj nećak uhvatio za ruku. Tada je lučki kapetan pozvao policiju i zaprijetio kako ću platiti kaznu od 5000 kuna - naglašava Leysen.

Fizički napad Turist iz Antwerpena kaže kako se agonija nastavila, jer je njega i nećaka lučki kapetan Šerka prijavio za fizički napad zbog čega su morali ići na Prekršajni sud u Supetru, gdje im je sutkinja u ponedjeljak “odrezala” po 589 kuna kazne “zbog napada na službenu osobu”.

- Nasuprot tome, kada sam prošle subote došao na policiju prijaviti lučkog kapetana zbog protupravnog oduzimanja putovnica i prijetnji, uz podsmijeh su mi kazali “kako subotom ne primaju prijave”. Od planirana tri tjedna uživanja na moru, već se devet dana borim s nepotrebnim stvarima.

- Već 30 godina putujem po svijetu, poštujem vlasti države u kojoj ljetujem, pa tako i hrvatske, ali nešto slično nisam vidio. Premda su policajci pri prvoj intervenciji bili vrlo korektni, kao i sutkinja te djelatnici Lučke ispostave u Supetru, pojedini postupci stvaraju lošu sliku za vaš turizam - zaključuje gost iz Belgije

Iz Ministarstva mora doznajemo kako je Boris Matošić, lučki kapetan u Splitu, primio belgijskog turista i saslušao njegovo viđenje situacije, te mu uputio ispriku u ime Ministarstva, ali od njega zatražio i pisano mišljenje.

U Ministarstvu za sada ne mogu komentirati možebitni epilog slučaja, jer sukladno protokolima moraju zatražiti očitovanje lučkog kapetana Radovana Šerke, kao i policijske zapisnike kako bi se u potpunosti mogla sagledati situacija.