rade na sankcijama

Belgija zabranjuje ulazak Izraelcima sa Zapadne obale uključenima u nasilje

07.12.2023 u 18:11

Bionic
Reading

Belgija će zabraniti ulazak izraelskim doseljenicima iz okupirane Zapadne obale uključenima u nasilje protiv Palestinaca, rekla je u četvrtak potpredsjednica vlade Petra De Sutter

Europska unija osudila je porast nasilja izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali od napada Hamasa na Izrael 7. listopada, a ovaj tjedan Sjedinjene Države počele su također uvoditi zabrane izdavanja viza osobama optuženima za umiješanost u nasilje.

"Takvim izraelskim doseljenicima bit će onemogućen ulazak u Belgiju, a ja ću predložiti da Belgija zagovara zabranu njihovih putovanja cijelom EU", rekla je De Sutter na X-u.

U srijedu navečer belgijski premijer Alexander De Croo također je rekao da će Belgija sa SAD-om raditi na sankcijama protiv pojedinaca koji narušavaju mir na Zapadnoj obali.

  • +8
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Od bliskoistočnog rata 1967. Izrael je okupirao Zapadnu obalu, koju Palestinci žele kao jezgru svoje nezavisne države. Ondje je Izrael izgradio židovska naselja koja većina zemalja smatra ilegalnima. Izrael to osporava navodeći povijesne i biblijske veze s tim područjem.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je ovaj tjedan da je zemlja poduzela neke korake kako bi se odgovorne prozvalo za nasilje na Zapadnoj obali.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'