NAORUŽAN I OPASAN

Belgija: Peti dan potjere za odbjeglim vojnikom s popisa terorista

22.05.2021 u 18:48

Bionic
Reading

Potraga za odbjeglim belgijskim vojnikom koji je zaprijetio glavnom državnom virologu i vjerojatno je sklon ekstremnim desničarima, u subotu je ušla u peti dan bez rezultata

Po pisanju belgijskih novina 46-godišnji vojnik Jurgen Conings nestao je u ponedjeljak iz svojeg doma u općini Dilsen-Stokkem na granici s Nizozemskom. Snage sigurnosti noćas su pretraživale 10 domova osoba koje se smatraju bliskima osumnjičeniku, stoji u izjavi javnog tužitelja.

Vlasti vjeruju da je Conings naoružan i upozoravaju da možda kani naškoditi brojnim institucijama i osobama, među kojima je i glavni državni virolog. Javnost je upozorena da ne prilazi muškarcu koji se nalazi na državnome popisu terorista.

U utorak ujutro policija je pronašla vozilo koje je koristio bjegunac, a u njemu su otkrivena četiri protutenkovska raketna bacača i streljivo. U potragu, koja je u tijeku u području Limburga na granici s Nizozemskom, uključene su njemačka i nizozemska policija, izvijestila je televizijska kuća VRT.

U četvrtak je za slučaj pokušaja ubojstva i kršenje zakona o posjedovanju oružja povezanog s terorizmom imenovan sudac specijaliziran za pitanja terorizma.