KRALJ NA MUKAMA

Belgija: Novi izbori su sve izgledniji

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 27.01.2011 19:23
  • Objavljeno 27.01.2011 u 17:22
BELGIJSKI KRALJ ALBERT II

BELGIJSKI KRALJ ALBERT II

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Belgijski kralj Albert II. prihvatio je ostavku posredovatelja Johana Vande Lanottea, koji je bacio ručnik umoran nakon tri mjeseca neproduktivnih nastojanja da pomiri valonske i flamanske stranke i da pokuša postići dogovor oko sastavljanju vlade bez koje je ta zemlja već toliko dugo da je postala europski rekorder

Vande Lanotte je već bio ponudio ostavku kralju (koji ga je imenovao) 6. siječnja, ali je zamoljen da pokuša još jednom s pregovorima. 'Ne ide', rekao je.

Od izbora 13. lipnja 2010. Belgiju razaraju svađe i sedam stranaka ne može se dogovoriti oko sastavljanja nove vlade koja bi okončala stanje u kojem i Valonci i Flamanci smatraju da su kao narodi oštećeni i neravnopravni.

Vande Lanotte nije uspio čak ni u tome da posvađane političare stavi oko istoga stola pa je sa svima morao pregovarati odvojeno.

Valonci ne popuštaju u smanjivanju prava i novca za Flamance, čija je Nova alijansa (N-VA), nacionalističkog profila, najjača u razdiranju kraljevine i pucanju federacije po nacionalnom ključu.

Kralj je najavio novu rundu pregovora, ali su građani već umorni i odviše frustirani (prošle nedjelje ih je bilo oko 30.000 na protestima u Bruxellesu) pa su novi izbori sve izgledniji, iako je polarizacija jača nego ikada, a želja građana za novim izborima vrlo slaba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi