CRNA 2012.

Belgija će od građana posuditi šest milijardi eura?!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 27.12.2011 15:26
  • Objavljeno 27.12.2011 u 13:36
Belgija

Belgija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Belgija, jedna od najzaduženijih država eurozone, kojoj je nedavno snižen kreditni rejting, namjerava 2012. podmiriti dobar dio svojih potreba za financiranjem posudbom od građana

Belgijska agencija za državni dug sljedeće godine namjerava građanima četiri puta ponuditi trezorske zapise vrijedne šest milijarda eura. Osim toga, Belgija 2012. namjerava izdati državne obveznice vrijedne 26 milijarda eura.

Dužnosnik agencije za državni dug Jean Deboutte ističe da se Belgija, suočena s mogućnošću povećanja kamata, može osloniti na štednju građana koji, po procjenama, na štednim računima u bankama imaju oko 200 milijardi eura.

Belgijska je država prošli mjesec mimo svih očekivanja od građana uspjela pozajmiti oko šest milijardi eura iako se u početku očekivalo da će se tako prikupiti samo 200 milijuna eura. Država će na to platiti kamate od 3,5 do 4,2 posto, ovisno o roku dospijeća obveznica, na tri, pet ili osam godina. Zasad nije poznato kolike će kamate država ponuditi sljedeće godine jer će to ovisiti o visini kamata koje će plaćati na tržištu državnim obveznicama.

U studenom su kamate na belgijske državne obveznice s rokom dospijeća od 10 godina bile između 5,08 i 5,48 posto.

Belgija je 90-ih godina od građana često pozajmljivala novac, ali to je posljednjih desetak godina prestalo jer su građani imali na raspolaganju financijske proizvode koji su primamljiviji za ulaganje od državnih vrijednosnih papira.

Belgijski javni dug iznosi oko 350 milijarda eura, što je nešto ispod 100 posto bruto domaćeg proizvoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi