OZBILJNE OPTUŽBE

Beč istražuje zločine veleposlanika Kolumbije za RH

03.10.2013 u 12:45

Bionic
Reading

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova istražuje optužbe protiv kolumbijskog veleposlanika u Beču, koji je nadležan i za Hrvatsku, nakon što su mediji ustvrdili kako je odgovoran za zločine protiv civila u svojoj zemlji

Ministarstvo ozbiljno shvaća optužbe protiv veleposlanika Freddyja Josea Padille de Leona, bivšeg zapovjednika kolumbijske vojske, ali ne želi donositi zaključke prije nego što budu poznate sve činjenice, rekao je u srijedu glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova Martin Weiss.

Austrijski tjednik 'Falter' objavio je da je Padilla odgovoran za zločine protiv civila u borbi kolumbijske vlade protiv ljevičarskih pobunjenika što traje već desetljećima.

List piše kako je organizacija za ljudska prava ECCHR (European Center for Constitutional and Human Rights) iz Berlina austrijskom ministarstvu uručila dosije o Padilli.

'Proslijedili smo dosije ministarstvu pravosuđa', rekao je Weiss, koji nije mogao potvrditi jesu li se predstavnici ministarstva vanjskih poslova, sukladno najavama, ovoga tjedna susreli s predstavnicima ECCHR-a.

Padilla je u međuvremenu 'Falteru' dostavio izvješće posebnog istražitelja UN-a Philipa Alstona, u kojemu se nalaze navodi koji ga navodno dijelom rasterećuju.

Alston je 2010. u svome izvješću prenio informacije o blizu 2.000 ljudi koji su u prethodnih deset godina bili žrtve 'pogrešno pozitivnih' umorstava što su ih počinili pripadnici kolumbijskih oružanih snaga. Vojnici su ubijene prikazivali kao pobunjenike, kako bi dobili nagradu, a njihovi nadređeni su prikrivali te zločine.

Padilla je u to vrijeme bio vrhovni zapovjednik kolumbijskih oružanih snaga, pa je prema tome i odgovoran za te zločine, smatra ECCHR. Organizacija je stoga zatražila od zemalja u kojima je akreditiran da ga proglase nepoželjnom osobom.

Osim u Austriji, Padilla kao veleposlanik nerezidentno zastupa svoju zemlju u Hrvatskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj te pri uredu Ujedinjenih naroda u Beču.