KORAK DO SLOBODE

BBC: UN-ov panel presudio je u korist Juliana Assangea!

04.02.2016 u 09:12

Bionic
Reading

Radna skupina Ujedinjenih naroda presudila je u korist Juliana Assangea, utemeljitelja WikiLeaksa, koji je tom peteročlanom tijelu u rujnu 2014. podnio žalbu protiv Švedske i Velike Britanije zbog nezakonitog pritvaranja. Prethodno, Assange je najavio da će, ukoliko UN-ova istraga završi presudom protiv njega, napustiti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu i prihvatiti uhićenje u petak

Assange (44) se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u lipnju 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja o navodima da je počinio silovanje 2010., što on negira. U žalbi UN-ovom panelu Assange je naveo da je 'arbitrarno pritvoren' jer ne može napustiti veleposlanstvo a da ga potom ne uhite.

Dvije žene optužile su Assangea za silovanje u Stockholmu 2010. Protiv njega nije podignuta optužnica jer dosad nije ispitan.

'Objavi li UN sutra da sam izgubio slučaj protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, napustit ću veleposlanstvo u podne i predati se britanskoj policiji jer onda više nema izgleda za daljnje žalbe', napisao je Assange u postu objavljenom na računu WikiLeaksa na Twitteru.

Naglasio je da očekuje da mu se vrati putovnica i zaustave svi daljnji pokušaji uhićenja ako dobije spor.

Assange se boji da bi ga Švedska izručila SAD-u, u kojem bi mu se moglo suditi zbog objava tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Radna skupina UN-a razmatrala je zahtjev za oslobađanjem Assangea, a on u podnesku tvrdi da vrijeme koje je proveo u veleposlanstvu predstavlja samovoljno pritvaranje.