stroge mjere

Bavarska i Saska će dopustiti neke vjerske obrede, ali bez pričesti i pjevanja u crkvama

25.04.2020 u 17:12

Bionic
Reading

Bavarska, najveća njemačka savezna pokrajina, dopustiti će od 4. svibnja određene vjerske obrede, a istočna pokrajina Saska prva će bogoslužja dozvoliti već u ponedjeljak. Bavarski vjernici će morati održavati međusobnu udaljenost od 2 metra i nositi zaštitnu masku, prenosi CNN. Vremenski će biti ograničeno na 60 minuta, rekao je ministar u bavarskoj vladi Florian Herrmann za američku televiziju.

Upozorio je da će biti potrebno provoditi niz zaštitnih mjera tijekom obreda. "Nikakvih zaraza neće biti tijekom susreta vjere! Vjera i zajedništvo jačaju nas, napose u izazovnim vremenima", citira američka medijska kuća izjavu.

Dodaje da je Bavarska savezna pokrajina s najvišim brojem potvrđenih zaraženi i umrlih od pandemije covida-19 u Njemačkoj. Njemačka novinska agencija dpa prenosi u subotu da će prva savezna pokrajina koja će održavati neke obrede biti istočna pokrajina Saska.

DPA prenosi da je Njemačka evangelička crkva preporučila da se tijekom misa ne pjeva. "Zborno pjevanje osobito je visokorizično u pogledu zaraze. Iz tog razloga trebalo bi za sada izbjegavati pjevanje kao i sviranje puhačkih instrumenata", objavila je Njemačka evangelička crkva u priopćenju.

Ocijenila je da misa može biti cjelovita i bez sakramenta pričesti. Nošenje  zaštitnih maski "hitno je potrebno".

Mise u Njemačkoj  zabranjene su od sredine ožujka kako bi se usporilo širenje koronavirusa.  Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova u petak se suglasilo s vlastima pojedinih pokrajina i vjerskih zajednicima da bi se obredi mogli održavati pod strogo propisanim higijenskim uvjetima i uvjetima održavanja fizičkog razmaka među vjernicima. 

Otvaranje crkava za vjernike i točni propisi razlikovat će se od države do države.  Istočna pokrajina Saska prva će dopustiti vjerski obred za skupine od najviše 15 ljudi od ponedjeljka.