ZAOŠTRAVANJE OKO VSOA-E

Bauk o sukobu dva brda: Neka svi malo spuste ego i neka se to dogovori

07.07.2023 u 09:08

Bionic
Reading

Zaoštrava se sukob između predsjednika Republike i Vlade oko izbora novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Nakon što je pozvao premijera na sastanak, što je odbijeno, predsjednik je Vladu i premijera Plenkovića optužio da spremaju udar na ustavni poredak.

Trenutni sukob između predsjednika i premijera komentirali su saborski zastupnik HDZ-a Nikola Mažar, SDP-a Arsen Bauk, te Mosta Nikola Grmoja.

Nikola Mažar, saborski zastupnik HDZ-a, za emisiju Hrvatskog radija U mreži Prvog, prokomentirao je obraćanje Zorana Milanovića i rekao da predsjednik RH nije napravio ništa što već građani nisu vidjeli osim što su nedostajale uvrede.

'Mogli smo čuti i vidjeti da se svi pozivaju na proceduru, propise, zakon i Ustav, što je dobro, zato i postoje najviši zakonodavni akti u državi, da država funkcionira i da demokracija ne bude ugrožena', kazao je.

Mažar je objasnio da je prema zakonu ministar obrane predložio kandidata za čelnika VSOA-e 1. veljače te je prijedlog poslao predsjedniku Vlade RH i predsjedniku RH. '6. srpnja predsjednik izlazi s press konferencijom s kakvom je izašao. U tih pet mjeseci nema ničega, nema odgovora, nema prihvaćam, nema poštivanja ni zakona ni Ustava', dodao je.

Imenovanje čelnika VSOA-e

Mažar je rekao da je i nadležni saborski odbor uputio predsjednika RH da se na vrijeme očituje oko prijedloga.

'I sada tri, četiri dana prije nego što ističe rok odjednom se stvara ovakva situacija samo iz razloga zato što predsjednik RH nije ispoštivao ni zakon ni Ustav. Ono što je tu isto ključno je da se tu ne radi o imenima nije bitan Mario Banožić, nije bitan Zoran Milanović, Andrej Plenković, baš zato u zakonu piše funkcija. Ministar je svoju funkciju izvršio, saborski odbor je uputio, predsjednik Vlade se očitovao, ostao je predsjednik RH', istaknuo je Mažar.

Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a, rekao je da je predsjednik RH upozorio da se čelnik VSOA-e pokušava imenovati bez suglasnosti predsjednika RH.  'Predsjednik RH je jučer vrlo jasno pozvao predsjednika Vlade na sastanak, predsjednik Vlade je odgovorio i tražio je ispriku i čak je i skicirao kako bi ta isprika trebala izgledati što je manje za komentiranje, citirat ću predsjednika Vlade "a više za specijalistički pregled". On je to jednom poručio predsjedniku države pa neka se i on sada malo pregleda da vidi je li mu ego veći od sigurnosnog sustava. Neka svi malo spuste ego neka se sjedne i to dogovori i neka se stvari vrate u normalu kao što su bile kada se imenovao šef SOA-e, načelnik Glavnog stožera, nakon određenih prijepora i predsjednik Vrhovnog suda. Neka se ta nadležnost koju imaju zajednički riješi tako da se zajednički dogovore', kazao je Bauk. 

Dogovor predsjednika RH i premijera 

Bauk je istaknuo da se kada nema dogovora prijedlog može shvatiti kao ucjena te se složio sa zastupnikom Mažarom oko tvrdnje da imena nisu bitna.  'Tako se ni o časniku koji je predložen kao ime ne radi u ovom trenutku, radi se o načinu, o sustavu i o tome kako stvari trebaju funkcionirati', dodao je Bauk. 

  • +7
Predsjednik Republike Zoran Milanović izvanredno se obratio javnosti Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Situacija u HEP-u

Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta, kazao je da mu je ova tema zamorna i kako od nje hrvatski građani nemaju ništa.

'Postoji samo jedan način kako se može naći izlaz iz ove situacije, a to je da sjednu predsjednik Vlade i predsjednik RH i dogovore se oko kandidata za čelnu osobu VSOA-e. Što god da kažemo ovdje nema nikakvog učinka niti će od toga građani imati koristi', dodao je.

Grmoja je objasnio kako je njemu važno što se predsjednik RH osvrnuo na situaciju u HEP-u. 'U to je uključen zloglasni hvarski kartel na čelu s Andrejom Plenkovićem i Franom Barbarićem iz HEP-a. Ja sam predsjednika RH na konferenciji koju sam imao ispred DORH-a prozvao zbog šutnje i drago mi je da je reagirao. Mislim da je to hrvatskim građanima puno važnija tema zato što njihov novac, novac hrvatskih poreznih obveznika nestaje iz HEP-a, Vlada je dala dvije milijarde HEP-u što za dokapitalizaciju, što za jamstva i sada taj kartel izvlači taj novac iz HEP-a za džepove raznih tajkuna', dodao je.