ministar pri svome

Banožić nakon Milanovićevog obraćanja: Očekujem da se urazumi

06.07.2023 u 22:00

Bionic
Reading

Nakon obraćanja predsjednika Republike Zorana Milanovića, ministar obrane Mario Banožić izložio je svoju stranu priče

"Odgovaram tako da vidimo da je ovo čitana izjava, koju je vjerojatno netko napisao iz PR tima, u protivnom da je predsjednik morao dati samostalno izjavu imali bi uvrede kao što je to bilo zadnji put. HDZ nema namjeru nikoga politizirati, pogotovo ne vojsku", kazao je ministar obrane Mario Banožić za RTL.

Udarate li vi na Ustav i demokratski poredak ove zemlje svojim potezima?

"Puno puta je upotrebljena ova formulacija, sjetimo se samo brigadira Burčula koji je trebao biti na zapovjedno mjesto koje je od mene traženo, tada sam rekao neka ide gdje god hoće, s tom odlukom, tada je isto govoreno da je neustavna, pa što nije otišao na Ustavni sud?Tako kažem i za ovo. Odluku koju ću ja donijeti temeljenu zakonu isto kao i prijedlog ravnatelja VSOA", kaže Banožić.

Na pitanje postoji li mogućnost da odustane od svog kandidata kazao je da to nije njegov kandidat.

"To je kandidat koji je svojim sposobnostima odgovara, ne možemo ići po babama i stričevima, nego po stručnosti", tvrdi Banožić.

No, kao ministar predlaže kandidata oko kojeg se nije usuglasios predsjednikom.

"To sam ispoštovao, ne znam zašto je čekao pet mjeseci, čak ovo što spominje od rujna, podsjetit ću da je predsjednik tada Vladi supotpisatelj odluke za Kindera bio izvan zemlje, na putu. Kada je predsjednik istupio van u medije i preko medija smijenio ravnatelja VSOA", govori ministar obrane.

Situacije je sramotna i na rubu smo ugroze nacionalne sigurnosti, kako ovo riješiti?

  • +4
Mario Banožić, Robert Hranj Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

"Očekujem da se predsjednik urazumi i posluša svoje savjetnike koje znam da mu govore dobro, da prihvati predloženog kandidata. Ovi prijedlozi koji dolaze od mene su temeljeni prije svega na zakonima", odgovorio je Banožić.

Te je nastavio.

"Koordinacije su tu, ako ne vjeruje ministru obrane da je po zakonu dobit će pismeno od mene temeljem kojih članaka, kojih zakona, postoje određene ovlasti i to je to. Neka ide na Ustavni sud, ako nisam u pravu", zaključio je ministar Banožić.