unaprijed zna

Bauk: Nataše očito nemaju šanse dugo ostati na funkcijama, ako o tome odlučuje predsjednik Vlade

09.02.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Saborska oporba hvalila je u četvrtak rad sadašnje predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković ustvrdivši da će joj, ako je HDZ ponovno ne izabere, to biti - najveći kompliment

U raspravi o završnoj listi kandidata za izbor predsjednice i četiri člana Povjerenstva oporba je hvalila da je Novaković posao radila odgovorno i korektno, pokazala se kao neovisna, pokretala postupke i protiv opozicijskih i protiv vladajućih političara.

„Najveći kompliment radu Novaković i njenih pet godina na čelu Povjerenstava je, ako je HDZ ne izabere. Jer ako je HDZ ponovno izabere- znači da je radila loše”, ustvrdio je Bauk.

„Nataše očito nemaju šanse dugo ostati na funkcijama ako o tome odlučuje predsjednik Vlade, tako je bilo s Tramišak i tako će biti s Novaković”, dodao je Bauk aludirajući da se već unaprijed zna tko će biti izabran.

Najavio je da će SDP još razmisliti hoće li sudjelovati u glasanju s obzirom na to da su prošli put kod glasanja "bili samo kulisa".

Orešković (Centar-Glas): Novaković je očuvala standard i ugled Povjerenstva, njenim rušenjem ruši se i neovisnost

I Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) ne gaji nadu da će Novaković dobiti još jedan mandat te je i ona zaključila da će joj to, ujedno, biti i najveće priznanje.

Čestitala je Novaković na korektno odrađenom mandatu tijekom kojeg je nastojala očuvati standard i ugled institucije. „Ne ruši se smo Novaković već Povjerenstvo kao neovisna institucija , ocijenila je.

Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrati) ustvrdio je da se Novaković miče jer je „iziritirala i povrijedila osobni ego Plenkovića”. „Ne šutajmo Novaković samo zato što je iznevjerila očekivanja AP-a ", pozvao je.

Pohvala Novaković stigla je i od Nikole Grmoje (Klub Most) koji je kazao da za nju nije glasao, ali da se pokazala kao neovisna i da je korektno radila svoj posao. Želite očito oslabiti Povjerenstvo, ne želite obračun s korupcijom, poručio je Grmoja vladajućima.

Odgovorio mu je HDZ-ov Nikola Mažar ističući da je europska javna tužiteljica pohvalila rad Hrvatske na borbi protiv korupcije i Europska komisija u izvješću o vladavini prava rekla da je Hrvatska napravila snažan iskorak u borbi protiv korupcije .

„Zastupnici koji su u višestrukim sukobima interesa ponašaju se kao najveće morale vertikale”, dodao je Josip Borić (HDZ) podsjetivši na izjavu Grmoje kako su morali mijenjati statut da se zaposli kum Bože Petrova (Most).

Katičić (HDZ): Medijski interesantniji slučajevi efikasnije se rješavaju

Krunoslav Katičić (HDZ) odbacio je tvrdnje oporbe da se Povjerenstvo želi oslabiti. No, naveo je kako je činjenica da se neki medijski interesantniji slučajevi efikasnije rješavaju od nekih manje interesantnih pa se može dogoditi da neki stvarni sukobi interes prođu bez procesuiranja.

Je li se Povjerenstvo bavilo gradonačelnikom Splita ili zapošljavanjem Maje Đerek u splitskoj upravu?, pitali su HDZ-ovci u raspravi.

Oporba je upozorila i da se godinama u Saboru nije raspravljalo o izvješćima o radu Povjerenstva, a izrazila je i nezadovoljstvo prijavljenim kandidatima za članove Povjerenstava te malim brojem prijava.

„Osim dvije kandidatkinje koje su već obnašale dužnosti u Povjerenstvu, kod drugih u biografijama se ne vidi da su se ikada bavili borbom protiv korupcije ili sukobom interesa”, rekla je Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka).

Nekim kandidatima motiv prijave je bila veća plaća, napomenula je Orešković. Bauk je pak zaključio da se javio mali broj ljudi jer ne vide neki smisao da se jave kada je sve unaprijed određeno.

Krešo Beljak (Klub HSS-a i RF-a) sve manje vidi svrhu Povjerenstva jer, kako je kazao, koliko je uspješno vidi se po tome da korupcije u Hrvatskoj nikada nije bilo više, raste iz dana u dan.