OTVORENO

Bašić: Ne znam zašto se stvorila tolika fama oko cijepljenja. Alternativu nemamo

22.12.2020 u 23:18

Bionic
Reading

Ima li u bolnicama dovoljno zdravstvenih djelatnika za pružanje kvalitetne skrbi pacijentima, kakav će biti odaziv liječnika i medicinskih sestara na cijepljenje i kakva će biti budućnost zdravstvenog sustava nakon pandemije u Otvorenom HRT-a govorili su Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB Dubrava, Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Zagreb, Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split, Alen Ružić, ravnatelj KBC Rijeka i Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić u Otvorenom HRT-a rekao je kako je potpuno siguran da će odaziv zdravstvenih djelatnika na cijepljenje biti puno veći nego što govore ankete.

'Treba imati na umu da je jedan dio zdravstvenih djelatnika već prebolio Covid i naravno da oni razmišljaju da se ne cijepe. Siguran sam da ćemo pokazati svjesnost i odgovornost i da će odaziv zdravstvenih djelatnika biti puno veći na cijepljenje', rekao je.

'Što se tiče KB Dubrava, odaziv je vrlo dobar. Sigurno iznad 70 posto. Imamo kolege koji se i danas javljaju nakon inicijalne prijave jer neki od njih nisu bili sigurni da li se zbog preležane korone trebaju sad cijepiti ili trebaju pričekati određeno vrijeme. Siguran sam da će djelatnici KB Dubrava pokazati maksimalnu odgovornost što se tiče cijepljenja, rekao je v.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić.

Prema ravnatelju KBC-a Zagreb Anti Ćorušiću, u Klinici za kardiologiju 100-postotni je odaziv za cijepljenje, u Klinici za internu medicinu 87 posto, a u Klinici za ženske bolesti 83 posto.

'Vjerujem da će odaziv biti još i veći. Neodgovornih pojedinaca koji daju neodgovorne izjave uvijek ima, bilo sestre ili liječnici. Toga je bilo i toga će biti', rekao je.

Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split, rekao je da će se osobno prvi cijepiti čim se pojavi cjepivo u Splitu, a Alen Ružić, ravnatelj KBC Rijeka, ocijenio je kako je u Rijeci generalno pozitivna situacija vezano za cijepljenje.

'U velikom uzorku ispitanika među liječnicima, 73 posto se već na prvi upit iskazalo da se želi cijepiti. Bilo je dosta pitanja vezano uz cijepljenje. Na dnevnoj osnovi imamo nove dopune prijavama i vidimo da će biti iznimno visok odaziv na cijepljenje', naglasio je.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore rekao je kako su liječnici entuzijastični oko cijepljenja.

'Siguran sam da će odaziv biti vrlo visok. Informacija koja se pojavila u medijima kako određen broj liječnika odbija cijepljenje, nije točna. Dio liječnika nije ili stigao odgovoriti na mail ili jednostavno nije bio u prilici odgovoriti na taj upit. Znači, liječnička komora, zajedno s ostalim komorama u zdravstvu pokrenut će kampanju informiranja.

  • +3
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dakle, nama su potrebne informacije. Kolegama, ali i medicinskim sestrama, ostalim zdravstvenim djelatnicima. I vjerujem da će uz jednu brzu i adekvatnu kampanju informiranja gdje će na najčešće postavljena pitanja odgovoriti najeminentniji stručnjaci koji se bave time, zapravo u zdravstvenom sustavu biti izrazito visoka procijepljenost osoblja, a samim time to će biti dobar primjer i samoj javnosti', rekao je Luetić.

Silvio Bašić ne zna zašto se stvorila tolika fama u društvu oko cijepljenja.

'Ako okrenemo stvari, mi smo svi cijepljeni. Velika većina je prošla cijepljenje još kroz djetinjstvo. Cjepivo jest novo, ali tehnologija cjepiva datira već jako dugo vremena i unaprjeđuje se. Što se više unaprjeđuje, to je nastanak lijekova i cjepiva brži. Mislim kako će u našem društvu prevladati odgovornost i shvaćanje. Alternativu nemamo. Ako se ne cijepimo, znači da nam je život na kakav smo navikli onemogućen', rekao je.

'Cjepivo je sigurno i naravno da postoji mali broj nuspojava kao i kod drugih cjepiva kao i kod cjepiva protiv gripe, dodao je.

Bašić je rekao kako zahvaljujući entuzijazmu svih djelatnika u zdravstvu nisu detektirani kritični momenti Covid bolesnika i onih koji to nisu, a na koje je čitavo vrijeme bio stavljen veliki naglasak.

'Napravljen je čitav niz postupaka među njima je oformljenje pozivnog centra gdje se preusmjeravalo bolesnike iz KB Dubrava u druge zagrebačke bolnice. Isto tako, bolesnike iz cijele Hrvatske. Prebrodili smo opasnosti kojih smo se bojali, a to je da se svim stanovnicima pruži adekvatna zdravstvena skrb', naglasio je.

Luetić je rekao kako je Covid kriza, kao i sve druge krize, osvijetlila sve ono najbolje i ono najlošije u nekom sustavu.

'Najbolje u sustavu su zdravstveni djelatnici. Ova kriza je pokazala da je to jedno bogatstvo koje imamo. S druge strane imamo financijsku nestabilnost sustava, infrastrukturni momenti u zdravstvenom sustavu još više su došli do izražaja. Sustav skrbi za Covid bolesnike i za ne Covid bolesnike. Sustav je prenapregnut. Do sad nismo imali situacije da se podižu šatori, pune sportske dvorane ili hoteli.'

Istaknuo je kako je proteklih 8-9 dana, s obzirom na kretanje epidemije, pokazalo da ćemo krenuti prema nižim brojevima novozaraženih, a samim time da će za 2-3 tjedna doći do rasterećenja bolničkog sustava te da bi onda mogli početi funkcionirati relativno normalno.

'Ove brojke novooboljelih su rezultat postrožavanja mjera. Sve ono što je struka još 2.11. tražila i 30.11. je implementirano, dva do tri tjedna kasnije daje rezultate. Da smo ranije uveli ove strože mjere, mogli smo ranije ove brojke smanjivati. Cjepivo je prilika našem društvu da se brzo vratimo u normalno i da gospodarske aktivnosti možemo vratiti u normalu i brzo se oporaviti. Možemo opet postati destinacija koja je poželjna svima', naglasio je.