PRSTOM U KRIVCA

Barroso žestoko napao Veliku Britaniju

13.12.2011 u 13:14

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da bi zahtjev Velike Britanije za specijalnim tretmanom njezinih financijskih usluga naštetio zajedničkom tržištu, javlja britanski Guardian

'Ujedinjeno Kraljevstvo, u zamjenu za prihvaćanje sporazuma, zatražilo je poseban protokol o financijskim uslugama, koji bi, na izloženi način, predstavljao rizik integritetu unutarnjeg tržišta. To je onemogućilo postizanje kompromisa', rekao je Barroso, prenosi britanski Guardian.

Barroso, naravno, amortizira udar izražavanjem nade da je 'još uvijek moguća konstruktivna suradnja s britanskom vladom da bi se osiguralo skladno uklapanje novog fiskalnog dogovora u europske ugovore i poštivanje interesa svih uključenih u proces.

'Svima nam je u interesu da se vlada Ujedinjenog Kraljevstva potpuno angažira u suradnji s ostalim državama članicama i europskim institucijama', rekao je Barroso.

Barroso je zapravo izbio glavni argument o 'obrani jedinstvenog tržišta', kojim britanski premijer David Cameron nastoji opravdavati veto na postignuti sporazum EU-a o rješavanju krize. Barroso sada poručuje da jedinstveno tržište ugrožava upravo Cameronov zahtjev, dok on nudi kompromis, pa i u području financijskih usluga.

Dosad prikriveni zlobni osjećaji prema Velikoj Britaniji sada izlaze na vidjelo i u Europskom parlamentu, uključujući sentimente među anglofilima, piše Guardian u 'live' blogu posvećenom krizi eurozone.

Previđa se, pišu Britanci, i da je njemačka kancelarka Angela Merkel pomaknula svoje granice da bi pomogla Cameronu: ona ne želi trajno vezati Njemačku za Francusku, a u ekonomskoj politici bliža je Velikoj Britaniji.

Zahtjevi koje je Cameron iznjedrio prošlog petka, u 3 sata ujutro, zapravo su bili uvod u veto na kompletno zakonodavstvo jedinstvenog tržišta, javlja upućeni izvor. Što bi, pita se Guardian, bilo da je Merkel zahtijevala specijalnu zaštitu za njemačku autoindustriju - VW (uskoro najvećeg svjetskog proizvođača automobila), Mercedes i BMW?