KORUPCIJSKI SKANDAL

Barroso mora svjedočiti pred Europskim sudom pravde

04.07.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Odlazeći predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso bit će ispitan na Europskom sudu pravde u Luksemburgu u slučaju lobiranja duhanske industrije. Zbog tog skandala je ostavku dao povjerenik John Dalli, koji na sudu želi dokazati da nije kriv za korupciju za koju je bio optužen i zbog koje je morao odstupiti 2012. godine

Skandal oko lobranja duhanske industrije u vezi direktiva Europske unije, koje se tiču konzumacije cigareta, vjerojatno je jedan od najvećih koji je potresao komisiju Josea Manuela Barrosa.

Zbog optužbi u medijima da se tajno sastajao s duhanskim lobistima i radio na razvodnjavanju strogih pravila EU oko duhana, odstupio je povjerenik za zdravstvo John Dalli, kojega je Barroso natjerao na ostavku zbog tvrdnji da je povjerenikov suradnik tražio od jedne švedske kompanije 60 milijuna eura mita kako bi se promijenile europske direktive o cigaretama.

Dalli je tvrdio da u tome nije sudjelovao niti je išta o tome znao te je Europskom sudu pravde tužio Barrosa, tražeći da se službeno poništi zahtjev za njegovom ostavkom, te simboličnu odštetu od 1 eura za gubitak ugleda koji je pretrpio. Također traži kompenzaciju za plaće koje je trebao dobiti kao povjerenik u Europskoj komisiji. Kontrolni ured EU OLAF u svojoj istrazi utvrdio je da primanja mita nije bilo, no Komisija je odbila objaviti taj izvještaj, što je Maltežanin Dalli višekratno zahtjevao.


Barroso će na pitanja sudaca Europskog suda pravde odgovarati u ponedjeljak, 7. srpnja, a kao svjedoci su pozvani i njegov šef kabineta Johannes Laitenberger te voditelj pravnog odjela Komisije Luis Romero Requena. Od Barrosovih suradnika se može čuti da on nije formalno zatražio ostavku Dallija, nego je riječ o 'spletu okolnosti'.

Istragu o svemu provodi i ombdusmanka EU Emily O'Reilly, koja smatra da postoji osnovana sumnja da su se predstavnici EK tajno sastajali s duhanskim lobistima i predstavnicima duhanskih kompanija poput Phillipa Morrisa. John Dalli je pak lobističku firmu Swedish Match tužio na belgijskom sudu zbog narušavanja ugleda.

U svakom slučaju, iako bi Barroso najradije da se cijela priča zaboravi, skandal oko lobiranja duhanske industrije u Bruxellesu dobit će svoj epilog na Europskom sudu pravde.