oko brexita

Barnier i Frost imali sastanak, pregovori oko brexita se nastavljaju

20.12.2020 u 16:46

Bionic
Reading

Glavni europski i britanski pregovarač sastali su se u nedjelju poslijepodne pokušavajući postići kompromis u vezi glavnih spornih pitanja koja stoje na putu dogovora o budućim trgovinskim odnosima, samo 11 dana prije definitivnog razlaza. Francuz Michel Barnier i Britanac David Frost razgovarali su početkom poslijepodneva i „nastavljaju raditi”, doznaje se iz europskih izvora.

Beskrajni pregovori nastavljaju se u trenutku kada pandemija koronavirusa zaokuplja gotovo svu pozornost Britanaca. Vlada je ponovno uvela karantenu u Londonu i na jugoistoku Engleske zbog naglog širenja zaraze što se pripisuje novom soju virusa. Belgija, gdje se odvijaju pregovori, odlučila je od nedjelje u ponoć privremeno obustaviti zračni i željeznički promet s Ujedinjenim Kraljevstvom, kao i Nizozemska prije nje.

Italija je u nedjelju također odlučila obustaviti letove s Britanijom, a Njemačka još razmatra tu mogućnosti, kao i za Južnoafričku Republiku, gdje također hara novi soj virusa. Na pitanje o stanju pregovora, britanski ministar zdravlja Matt Hancock izjavio je u nedjelju da je „siguran da sporazum može biti sklopljen”.

„Ali očito je da EU mora pomaknuti stvari”, naglasio je za Sky News. Europljani su „nažalost postavili nerazumne zahtjeve”. Nakon pregovora u subotu fokusiranih na ribarstvo, britanski izvor ustvrdio je da su se europska stajališta „značajno promijenila”.

Ako se dogovor ne postigne, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU trgovat će od 1. siječnja po pravilima WTO-a, što znači uvođenje carina i kvota i teške posljedice po gospodarstva obiju strana već ozbiljno uzdrmana pandemijom. Europski parlament zatražio je da se dogovor postigne do nedjelje u ponoć kako bi imao dovoljno vremena razmotriti tekst sporazuma i dati svoju suglasnost. Čini se da će taj rok biti probijen, kao i mnogi drugi do sada.

Sporazum sklopljen nakon tog roka mogao bi ipak privremeno stupiti na snagu, a Europski parlament mogao bi ga ratificirati naknadno. „Mislimo da je dogovor još uvijek moguć. Teško je, neizvjesno, ali vrijedi pokušati”, rekao je u nedjelju francuski državni tajnik za europske poslove Clément Beaune, u intervjuu za list La Montagne.

Europljani uvjetuju pristup svojem tržištu bez carina i kvota poštivanjem europskih standarda i pristupom britanskim vodama za europske ribare. Pitanje je važno ne toliko ekonomski koliko politički i socijalno, ponajprije za zemlje kao što su Francuska i Nizozemska, dok ga Britanci povezuju sa svojim suverenitetom.

Konkretno, riječ je o ribi vrijednoj 650 milijuna eura koliko europski ribari ulove u britanskim vodama svake godine i trajanju razdoblja prilagodbe za europske ribare. Britanci u europskim vodama ulove ribe u vrijednosti od otprilike 110 milijuna eura na godinu. Bruxelles je navodno predložio da će se odreći oko 20 posto ulova nakon prijelaznog razdoblja od sedam godina. London traži 60 posto kroz tri godine, po europskim izvorima.

„EU je ovaj vikend jasno kazao da je spreman na kompromis”, rekao je u nedjelju europski diplomat. „Ali neće pristati da dovede svoje ribare do stečaja”, dodao je. Kad je riječ o druga dva sporna pitanja, rješavanju budućih trgovinskih sporova te mjerama zaštite od nelojalne konkurencije, stajališta su se proteklih tjedan dana približila.

Europljani traže jamstva kako bi zaštitili svoje tržište od britanskog dampinga na području zaštite okoliša, rada i poreza te državnih potpora.