'BOGATSTVO RAZLIČITOSTI'

Barišić prigrlio novi prosvjed podrške Jokiću na Trgu bana Jelačića

26.05.2017 u 13:42

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić komentirao je najavu bivšeg ministra Vedrana Mornara da će i on podnijeti ostavku na članstvo u Posebnom stručnom povjerenstvu (PSP), koje je predložilo novoizabrane članove Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme, ukoliko se ustanovi da je bilo dodatnih nepravilnosti oko izborne procedure. Ostavku je, podsjetimo, prvi podnio splitski profesor Josip Milat

'Bilo bi mi jako žao jer iznimno cijenim njegov dosadašnji rad na reformi. S time da bih podsjetio da je on svoje suradnike, unatoč tome što je strategija propisivala drugačije, sam birao. Ovaj put ja se držim procedure i uključujem Posebno stručno povjerenstvo koje prema kriterijima bira suradnike', rekao je Barišić.

Ministar znanosti i obrazovanja komentirao je i najavu novog prosvjeda koji će se održati na godišnjicu prošlogodišnjeg, a nazvan je 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma'.

'Ne bih ja to nazvao prosvjedom. Doživljavam to kao nešto što svima nama donosi dodatne poticaje da reforma bude uspješna, svatko na svoj način. U jednom demokratskom društvu, kakvo je Hrvatska, s pluralističkim stajalištima, različitošću, uključivošću, kao što je, recimo, ovdje cijeli proces vođen s Posebnim stručnim povjerenstvom, u kojem imate predstavnike različitih orijentacija, to je nešto sasvim normalno', kazao je Barišić, prenosi N1.

'Imate različite poglede, ali društvo ide naprijed, pa to je odlika demokracije. Jedan sam od ljudi koji je godinama predavao filozofiju demokracije kao predmet i smatram da je to itekako prigoda da se kao društvo potvrdimo s pluralističkim stajalištima. Ako netko ima malo različito stajalište, pa to je bogatstvo za jedno društvo', rekao je Barišić.

Ponovio je da je izbor članova ERS-a bio transparentan.

'Vidjeli ste, svi su kandidati ovdje predočeni, a rasprava o kandidatima i na tom Posebnom stručnom povjerenstvu bila je itekako vidljiva svima koji su sudjelovali. Svih 11 članova Povjerenstva bilo je nazočno, pa ako netko daje ostavku zato što je možda manjinski preglasan neki drugi kandidat, ne smatram da je to demokratski ispravan postupak. Unatoč tome, profesora Milata iznimno cijenim i kao stručnjaka i kao kolegu suradnika, s kojim sam u istom kabinetu proveo cijeli svoj radni vijek na Sveučilištu u Splitu, i volio bih da on i dalje ostane kao stručnjak uključen u obrazovnu reformu', rekao je Barišić.

'Nitko nije nezamjenjiv. Znate izreku o tome gdje su nezamjenjivi', rekao je Barišić na najave novih ostavki u Posebnom stručnom povjerenstvu.