KORUPTIVNA DRUŽINA

Barišić otkrio kako su smislili crni fond HDZ-a

23.10.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić ispričao je u svojoj obrani da je na izvlačenje novca preko Fimi medije došao u razgovoru s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, jer novac koji je HDZ dobivao iz proračuna nije bio dovoljan za financiranje stranačkih potreba.

Kako nisu mogli u središnjici otvoriti HDZ-ovu suvenirnicu rođena je ideja da se kroz marketing organizira 'kontinuirano financiranje stranke', ispričao je Barišić.

Nakon što su prestali surađivati s marketinškom tvrtkom bivšeg Vjesnikova direktora Franje Maletića Barišić je, kako je rekao, došao na ideju da se angažira Fimi media, agencija njegove prijateljice koja je i ranije 'nešto radila za HDZ', a stranci nije fakturirala račune. "Na moj nagovor odlučeno je da se sve više poslova da toj agenciji, a da se dio novca iskoristi za financiranje stranke", kazao je Barišić.

Pojasnio je da je Fimi media trebala priskrbiti gotovinu iz koje je dio korišten za plaćanje usluga koje se nisu plaćale preko računa. 'Praksa je bila da smo mi za mnoge stvari u stranci plaćali djelomično preko računa, a ostatak u gotovini koju bi priskrbio iz Fimi medije'.

Barišić je dodao i da je u svojim dužnostima uvijek bio 'vrlo discipliniran, odan i predan' te da niti jednu stvar nije radio sam. 'Uvijek sam se konzultirao s predsjednikom jer sam mu bio odgovoran. Nitko drugi za ništa nije pitao. U predsjedništvu su to znali i pustili me da radim. Sve što mi je predsjednik naložio besprijekorno sam izvršavao i tako stekao povjerenje', ustvrdio je Barišić.

Kazao je i da kao pomoćnik ministra financija i šef carine nije mogao ulaziti u sjedište vlade bez pregleda, što su mogli samo ministri i državni tajnici, ali da je takvo dopuštenje dobio nakon što je Sanadera upozorio kako nije pametno da njegova torba prolazi kroz rentgen.

Nitko ga, tvrdi, nije pregledavao niti kada je dolazio u Sanaderovu kuću, gdje mu je prema ranijem iskazu u dva navrata donio 15 milijuna kuna. "Svi su me znali, a ja ne znam jesu li zapisivali kada sam dolazio", kazao je Barišić, pobijajući Sanaderove tvrdnje da mu doma nije mogao nositi novac jer bi ga stražari zaustavili i pregledali.

Tvrdi da je, osim novca izvučenog preko Fimi medije, u stranku nosio i novac od donacije. Ispričao je da mu je, jednom prilikom, Marijan Primorac u torbi donio 300.000 eura te da je od Ivana Mravka dobio 600.000 kuna.

Ispričao je i da je za Sanadera 'prikupljenim novcem' nabavio blindirani BMW, kao i da je nakon što se bivši premijer povukao iz politike njegovoj nasljednici predao dva milijuna kuna i 300.000 eura koje je novo stranačko čelništvo kasnije odnijelo u Uskok.

"Sanader je tada rekao: Jadranka, izbori se dobivaju s dvije trećine sredstava ispod stola, a s jednom trećinom na stolu", prisjetio se Barišić.

Kazao je i da financiranje preko Fimi medije nije bilo zadovoljavajuće do sastanka u vladi 2007. koji je navodno završio Sanaderovim pozivom 'javite se Barišiću' i poluglasnim pitanjem 'kako se zove ona agencija...', tvrdi bivši HDZ-ov rizničar.