'OGULILI SU ME DO GOLE KOŽE'

Baranjski poduzetnik gol se bori protiv državne birokracije

30.12.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Baranjski poduzetnik Leopold Đuričin, vlasnik tvrtke ZKI sjeme d.o.o. iz Suze, odlučio se skinuti i staviti si omču oko vrata kako bi upozorio na probleme malih i srednjih poduzetnika, koji se uporno bore s birokracijom. Na deset lokacija diljem Hrvatske postavio je džambo plakate na kojima je njegova fotografija, a naziv plakata je 'Ovako se gule pošteni poduzetnici. Hvala sudu i inspekciji. Nestaje još pet radnih mjesta.'

Njegova je tvrtka dobila kaznu od 27.000 kuna, što je dovelo u pitanje njezin, ali i opstanak pet zaposlenika, piše Glas Slavonije. Borba s državnim institucijama počela je još 2009. godine.

'Razlog mog protesta je to što moram platiti kaznu zbog jednog banalnog upisnika pri Ministarstvu poljoprivrede (Upisnik uvoznika sjemena i sadnog materijala), koji je moja tvrtka posjedovala od samog osnutka (od 2005. godine), ali su se 2008. godine sve tvrtke koje se bave uvozom sjemena ponovno trebale registrirati pri istom ministarstvu, a oni su taj upisnik podijelili na dva: Upisnik uvoznika sjemena i Upisnik uvoznika sadnog materijala. Osim toga, zahtjev je za oba upisnika identičan te sam naznačio da tražim da upišu tvrtku u oba upisnika', ispričao je Đuričin.

Dodaje da je službenica pri Ministarstvu poljoprivrede obavila samo upis u Upisnik dobavljača sjemena, a ne i u drugi, bez obzira na to što je, kako tvrdi, na zahtjevu bilo naznačeno da i to traži te da udovoljava propisanim zahtjevima.

'Zbog njihove administrativne pogreške i aljkavog propusta Ministarstva, poljoprivredni inspektor u nadzoru utvrđuje da tvrtka nije upisana u Upisnik uvoznika sadnog materijala te podnosi prijavu Prekršajnom sudu u Belom Manastiru', kazao je ogorčeni poduzetnik.

'Poštovana predsjednica Prekršajnog suda u Belom Manastiru pak donosi presudu bez ijednog dostavljenog dokaza i mog saslušanja kao obrane. Na sazvana ročišta, naime, nisam mogao doći jer sam se morao baviti utjerivanjem dugova od svojih dužnika. I tako, na moju nesreću, osuđen sam na drastičnu kaznu od 27.000 kuna', očajan je Leopold Đuričin.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je sve učinjeno po zakonu te da je 'gospodin Đuričin imao dovoljno prilika i vremena upoznati se s obavezama koje su proistekle iz izmjena zakonodavstva'.