štednja

Baranjci ukidaju mjesne odbore; iz proračuna su nam 'izvlačili' više od 100.000 kuna

04.01.2019 u 19:01

Bionic
Reading

Baranjci su odlučili ukinuti većinu mjesnih odbora u svojim općinama. Prva je s tom praksom krenula Općina Bilje, u kojoj je ovaj oblik mjesne samouprave ukinut još 2014.

Baranjci ukidaju mjesne odbore u svojim općinama. S tom je praksom prva krenula Općina Bilje, u kojoj je ovaj oblik mjesne samouprave ukinut još 2014. Godinu dana uoči takve odluke, kako je rekao općinski načelnik Željko Cickaji za Glas Slavonije, došli su do spoznaje da su im mjesni odbori iz proračuna izvukli više od 100.000 kuna koje su prosljeđivali udrugama, organizirali manifestacije...

Biljski primjer slijedi Općina Popovac sa samo tri naselja međusobno udaljena po četiri kilometra.

'Dobro smo upoznati s problemima mještana, komunikacija je gotovo izravna, pa smatramo da su mjesni odbori nepotrebni. Oni su samo trošak za proračun', objašnjava načelnik Općine Popovac Zoran Kontak.

I za Općinu Kneževi Vinogradi mjesni odbori su stvar prošlosti, a novac namijenjen njima preusmjerili su u školski i predškolski odgoj. O problemima mještana iz ove općine, rekao je načelnik Vedran Kramarić za Glas Slavonije, između ostaloga saznaju na sastancima koji se organiziraju u svim selima.

Ovaj oblik mjesne samouprave suvišan je bio i u Općini Darda, u kojoj su sva naselja gotovo spojena, a mjesni odbori su ukinuti i u Općini Jagodnjak.

U Općini Draž nadomak su ukidanja mjesnih odbora koji još egzistiraju u jedinom baranjskom gradu Belom Manastiru, a njihovo postojanje, kako piše Glas Slavonije, podržava i načelnik Općine Čeminac Zlatko Pinjuh.