BORBENA VOZILA ZA RH

[FOTO/VIDEO] Banožić u Splitu: Za razliku od Milanovića, ja ne zastupam Bradleya nego...

13.12.2021 u 16:11

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić danas je bio u Splitu na svečanom obilježavanju 30. godišnjice osnutka 72. bojne Vojne policije. Svim pripadnicima te bojne zahvalio je na doprinosu prilikom stvaranja Hrvatske. 'To su bila izazovna vremena. To jedno zajedništvo, snaga i povezanost koju su imali, dovelo je do toga da, iako su imali neprijatelja koji je bio brojniji, tehnički bolje opremljen, dali su svoj obol i danas živimo u slobodnoj i cjelovitoj državi', kazao je ministar

Novinari su ga upitali brine li ga kašnjenje s isporukom ratnih brodova budući da je splitsko brodogradilište u financijskim problemima.

'Nemam te informacije, ono što znamo da smo, sukladno zakonu o obveznim odnosima, imali obavezu kroz aneks ugovora povećati cijenu za deset posto, što je bilo sukladno pozitivnim propisima iz toga doba, 2014. godine kada je ovaj projekt nastao. Meni je cilj taj projekt završiti u dobroj volji da će sve biti u redu s 2023. godinom kada će brodovi biti isporučeni i da će se uistinu tako i završiti. To je bila obaveza Republike Hrvatske, kao što je i obaveza Brodosplita biti te brodove završiti sukladno dinamici koja je zatražena ugovorom. Nadam se da će nas, ako postoje kakvi problemi, Uprava izvijestiti o tome', kazao je Banožić, izvještava Dalmatinski portal.

Ako kašnjenja bude, država ima mehanizme da kazni Brodosplit.

'To se rješavalo kroz anekse ugovora, nadam se da neće doći do toga da se ide na penalizaciju, nego da će završiti taj posao u dobroj vjeri, kako je i zaključen 2014. godine', kazao je.

Komentirao je i američku ponudu oklopnih vozila Bradley.

  • +15
Mario Banožić u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

'Bradley je izvrsno vozilo koje treba biti uvedeno u sastav Hrvatske vojske, prije svega s ostvarivanjem cilja borbene sposobnosti srednje pješačke brigade. Siguran sam da ćemo taj cilj i ostvariti. To vozilo zahtijeva posebna ulaganja što je bila tema sastanaka Odbora za obranu, ali i na sastancima s američkim veleposlanstvom gdje smo jasno iskazali da su Amerikanci jedni od naših najjačih saveznika, tijekom rata i nakon, što rezultira da imamo 25-godišnju suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote i želimo te odnose održavati u budućnosti, ne samo kroz projekt Bradleya. Primarno je u tim razgovorima da se naglasi koliko je potrebno sredstava nakon te donacije i nakon što Hrvatska ispuni svoje obaveze', kazao je.

Bradley Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

Na komentar novinara da su on i predsjednik Zoran Milanović po tom pitanju na istoj valnoj duljini, kazao je da postoji razlika.

'Ja ne zastupam Bradleya već borbeno vozilo pješaštva koje će se pokazati kao najbolje za Republiku Hrvatsku. To je bitan detalj u kojem se razlikujemo. Kada govorimo o nastupima gospodina Milanovića, on o sebi najbolje govori svojim postupcima i svojim riječima i tu će moja rečenica završiti', kazao je.

Komentirao je i izjavu Milanovića da borbeni avioni Rafale koštaju dodatnih 200 milijuna eura.

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

'To što je izrečeno su neistine koje sam već demantirao. U samoj odluci Vlade vidljivo je da avioni koštaju 999 milijuna i 63 tisuće eura i to je ono što smo potpisali s francuskim tvrtkama. Na to kroz odluku Vlade imamo i iznos od 1,1 milijardu kuna koja jasno govori o čemu je riječ, a to je PDV koji plaćamo na nove proizvode i usluge. Govorimo o jednom dijelu indeksacija cijena koja su klauzula svakog ugovora koji se odnosi na jedno ovako dugačko razdoblje koje jasno projicira na osnovu kojih pokazatelja je moguće doći do povećanja cijene, bilo o stopama inflacije ili drugoj promjeni koja se događa na tržištu, što redovno imamo u svim ugovorima.

Treći iznos od 215 milijuna kuna je u prijedlogu državnog proračuna, u stavci Ministarstva obrane, a odnosi se na infrastrukturu koja je potrebna za uvođenje višenamjenskog borbenog aviona u Hrvatsku vojsku, poput hangara, objekata za simulator i putovanjima naših tehničara, pilota, koji će provesti više od 19 tisuća sati u Francuskoj na transferu znanja. Ti troškovi ne mogu biti dio ugovora i iskazani su u prijedlogu proračuna, pa ne znam kako može netko tumačiti da će netko nešto maznuti', kazao je Banožić.

Na pitanje hoće li javno objaviti ugovore, kazao je da neće iz obzira prema partnerima.