32. obljetnica

Banožić promaknuo, pohvalio i nagradio čak 2300 pripadnika Hrvatske vojske

26.05.2023 u 11:09

Bionic
Reading

Povodom Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, ministar obrane Mario Banožić prisustvovao je u petak 26. svibnja 2023. na svečanosti uručenja promaknuća, pohvala i nagrada u vojarni stožernog generala Petra Stipetića u Karlovcu

Tom prigodom, ministar Banožić čestitao je pripadnicima Hrvatske kopnene vojske njihov dan i 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske istaknuvši: „Čast mi je biti danas ovdje s vama kada obilježavamo Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Vidim da ovdje ima puno pripadnika s ogromnim iskustvom, to je dokaz da je dio vas bio i na povijesnom postrojavanju prije 32 godine. Želim zahvaliti svima vama koji svakodnevno, na svojim dužnostima pridonosite izgradnji Hrvatske vojske. Vi nastavljate put hrvatskih branitelja.

Banožić u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Dokazali ste svojim sposobnostima, a posebno ljudskim pristupom, kako za vas nema nesavladivih izazova. Moramo nastaviti ulagati u kvalitetu i rad vojnika. Drago mi je što je povodom ove 32. obljetnice HV-a dosad najviše promaknutih, pohvaljenih i nagrađenih dosad, čak ukupno 2300 pripadnika iz različitih grana Hrvatske vojske“, poručio je.

U obraćanju pripadnicima Hrvatske vojske u Karlovcu ministar obrane najavio je realizaciju najznačajnijih projekata opremanja i modernizacije Hrvatske kopnene vojske: opremanje HKoV-a sa šezdeset i sedam oklopnih vozila pješaštva Bradley, s dodatnih trideset borbenih oklopnih vozila Patria, te opremanje oklopnih borbenih vozila protuoklopnim vođenim sustavima SPIKE i TOW. Također, uspješno je završen i projekt servisa, modifikacije i prilagodbe samohodnih haubica 155 mm PzH 2000.

  • +28
Ministar Banožić na obilježavanju Dana Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac

Ova Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem je u fokus stavila snaženje Hrvatske vojske i to u svim segmentima i u sve tri grane. Pored ovih golemih iskoraka u opremanju Hrvatske vojske kojima su zaustavljeni trendovi tehnološkog nazadovanja i vrijeme neulaganja, najznačajnija naša vrijednost ostajete vi – pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske!“, naglasio je Banožić.

Pripadnicima Hrvatske kopnene vojske poručio je: „ Budite ponosni onako kako smo mi ponosni na našu Hrvatsku vojsku, onu koja je postala dio našeg kolektivnog identiteta, u koju vjerujemo, koja nam pokazuje da je fokusiranim pristupom moguće svladati svaki izazov! Čestitam vam trideset i drugu obljetnicu Hrvatske vojske, čestitam vam Dan Hrvatske kopnene vojske!

Zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Siniša Jurković u ime načelnika Glavnog stožera čestitao je pripadnicima HKoV-a 32. obljetnicu, prisjetio se poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja i početaka ustrojavanja HV-a i istaknuo je kako je Hrvatska vojska danas moderna respektabilna vojska, ponosna članica NATO saveza.

Uputivši prigodne čestitke povodom Dana Hrvatske kopnene vojske zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Boris Šerić poručio je: „Hrvatska kopnena vojska razvila se u najveću i najmoćniju granu Hrvatske vojske, a naša vizija je biti i modernija grana.“

Na svečanosti u Karlovcu promaknuto, odlikovano, pohvaljeno i nagrađeno je 676 pripadnica i pripadnika Hrvatske kopnene vojske, od čega su 122 žene. Od ukupnog broja najviše je promaknuto vojnika: 338 u čin pozornika i 86 u čin razvodnika.