USS Mount Whitney

Banožić posjetio brod američke ratne mornarice u Splitu: Obrambena suradnja Hrvatske i SAD-a traje dugo, zahvalni smo na potpori

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.08.2021 17:04
  • Objavljeno 01.08.2021 u 17:04
Mario Banožić i Robert Hranj u Splitu

Mario Banožić i Robert Hranj u Splitu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je u nedjelju na američkom brodu USS Mount Whitney kako obrambena suradnja Hrvatske i SAD-a traje dugi niz godina te kako je Hrvatska izuzetno zahvalna za potporu i donacije Vlade SAD-a za razvoj naših obrambenih sposobnosti

Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sudjelovali su na svečanom primanju na zapovjednom brodu Šeste flote Sjedinjenih Američkih Država USS Mount Whitney koji je od petka u posjetu Splitu, a Banožić je ocijenio kako je posjet američkog broda od iznimne strateške važnosti za Hrvatsku, podsjetivši kako je SAD naš najvažniji strateški saveznik u području obrane.

"Obrambena suradnja Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država traje dugi niz godina, a Hrvatska je izuzetno zahvalna za potporu i donacije Vlade SAD-a za razvoja naših obrambenih sposobnosti. Zajednička obuka, sudjelovanje u vježbama i operacijama jačaju operativnu spremnost i interoperabilnost", rekao je ministar.

Hrvatska vojska u potpunosti je posvećena jačanju stabilnosti i sigurnosti te daljnjem razvoju naše obrambene suradnje, dodao je Banožić, kojem je zapovjednik Šeste Flote SAD-a viceadmiral Gene Black uručio plaketu.

Ministarstvo obrane podsjeća kako je tijekom jučerašnjeg dana organiziran obilazak broda za predstavnike medija te je u toj prigodi savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Mark Fleming istaknuo kako mu je iznimno drago što su doplovili u Split te da je obrambena suradnja između SAD-a i Hrvatske kamen temeljac bilateralnih odnosa.

"Posljednjih deset godina američka vojna pomoć Hrvatskoj dosegla je približno 4,5 milijardi kuna, što je više od 700 milijuna dolara, za obuku, opremu, izgradnju infrastrukture i specijaliziranog vojnog obrazovanja. Otkako se Hrvatska prije 12 godina pridružila NATO savezu, američko i hrvatsko vojno osoblje zajedno su služili od Afganistana preko Iraka do Kosova", rekao je Fleming.

  • +21
  • +18

USS Mount Whitney

Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Partnerstvo SAD-a i Hrvatske na kopnu i moru ključno je za vojnu suradnju i zajedničku sigurnost naše dvije zemlje u NATO-u, dodao je. Viceadmiral Black kazao je kako Hrvatska stoji kao važan saveznik NATO-a, olakšavajući u inozemstvu održavanje naprijed raspoređenih brodova američke mornarice.

"Hrvatska brodogradilišta su svjetske klase i mogućnosti protuminskih mjera osiguravaju stalnu pomorsku prisutnost i sigurnost u cijeloj regiji", dodao je Black.

Zapovjednik broda USS Mount Whitney Dave Pollard pojasnio je kako je riječ o zapovjednom brodu na kojem se nalazi komunikacijski i zapovjedni centar u kojem nadgledaju cijelo područje pokrivanja Šeste flote odnosno Mediteran, Baltičko te Sjeverno more.

"Suradnja američke i hrvatske vojske i dijeljenje istih vrijednosti donosi sigurnost, stabilitet i prosperitet ove regije", ocijenio je Pollard.

U travnju ove godine ronioci američke mornarice za uklanjanje eksplozivnih naprava (EOD) održali su u Pomorskoj bazi Lora u Splitu obuku o humanitarnom protuminskom djelovanju podvodnom timu EOD-a Hrvatske ratne mornarice te su započeli projekt američkog vodstva za razvoj postrojenja za obuku EOD-a koji će HRM-u omogućiti provođenje humanitarnog razminiravanja svih voda u svom području odgovornosti.

Nakon odlaska iz Splita, američki brod sudjelovat će u dvotjednoj integriranoj vježbi LSE 2021 zasnovanoj na scenariju koji će pružiti vrhunsku obuku na moru i kopnu protiv izazovnih protivničkih snaga.

Riječ je o jednom od dva zapovjedna broda američke ratne mornarice koji je dug 195 metara i širok 33 metra s gazom od devet metara, a na njemu se nalazi 400 članova višenacionalne posade. Brod USS Mount Whitney raspoređen je u talijanskoj luci Gaeta gdje djeluje s kombiniranom posadom mornara i mornaričkih zapovjednika Zapovjedništva vojne pomorske službe na području operacija Šeste flote SAD-a u Europi i Africi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!