odgovor predsjedniku

Banožić: Nisam govorio o smanjenju ni povećanju ovlasti predsjednika, neke stvari ćemo specificirati, kao korištenje helikoptera

02.05.2022 u 11:43

Bionic
Reading

Nakon što se jučer pojavila priča o izmjenama Zakona o obrani kako bi se smanjile ovlasti predsjednika RH, ministar obrane Mario Banožić danas je pojasnio na što je točno mislio

'Ja nijednom nisam spomenuo povećanje niti smanjenje ovlasti, nego Zakon o obrani koji je donesen 2013. za vrijeme Zorana Milanovića kada su predsjedniku smanjene ovlasti. Pronašle su se nedorečenosti, za nas su u MORH-u jasne i nisu stvarale probleme Ivi Josipoviću i Kolindi Grabar Kitarović, ali eto Zoranu Milanoviću je zakon loš jer mu sad ne ide na ruku. Tražit ću samo specificiranje, npr. korišenje helikoptera. To nije sporno ako se radi temeljem zakonske procedure', kazao je Banožić.

Dodao je da se pitanje korištenja vojnih resursa počelo komplicirati nakon odlaska predsjednika brodom u Albaniju.

Na pitanje kako komentira da je predsjednik Milanović zatražio izmjene zakona kako bi mu se povećale ovlasti, ministar je poručio: 'Govori on svašta, ja ga više ne slušam. niti večina građana ga ne sluša'

Jučer je ministar rekao da želi izmijeniti zakon kako bi se zaštitila vojska. Na pitanje od koga štiti vojsku, kazao je: 'Kad pogledate podijeljenost koja je nastala usred vojske, onda to postaje problem. Imate masu zapovijedi i naredbi koje ne potpisuje predsjednik nego predstojnik ureda.'

Naveo je primjere kada je novinarima bio zabranjen ulaz u vojarnu, kao i njemu kao ministru da govori u pojedinim slučajevima. 'Hrvatska vojska to nije zaslužila, sve ispada politički problem, a ne svečani događaj. Jasnije definiranje članaka će riješiti tu situaciju, štitim hrvatske vojnikinje i vojnike da ne završavaju na stranicama medija i da druge države ne promatraju trenutnu slabost u sustavu', ustvrdio je.

Kada je u pitanju nabavka zrakoplova, koju je predsjednik u nedjelju nazvao političkim, a ne vojnim poslom Banožić je istaknuo koliko se on sjeća 'predsjednik je tada pohvalio posao nabavke zrakoplova. Ne znam kako je došlo do ovog zaokreta'.

Naveo je kako on želi samo izmjene zakona u segmentima gdje je nejasno tko kakvu odluku može donijeti. 'Ne želim sukobe koje moraju gledati i trpjeti vojnici', rekao je Banožić.

Novinari su ga pitali i zašto ne objavi podatke kada je Milanović neopravdano koristio helikoptere, na što je Banožić odgovorio kako je to zato što je Milanović stavio oznaku tajnosti na ta putovanja, 'a iz onoga što se u medijma pojavljuje po pitanju pomilovanja Perkovića i Mustača mogu zaključiti tko je bio na tim putovanjima'.

Upitan je li kupnju zrakoplova trebalo uvjetovati francuskom podrškom izmjeni izbornog zakona u BiH, odgovorio je kako je vojska htjela zadržati borbenu spremnost i krenuti ka modernizaciji višenamjenskih borbenih zrakoplova, sve prema zahtjevu OSRH.

Milanović je usamljen u stavu o ulasku Finske i Švedske u NATO

'Kad govorimo o vanjskopolitičkim prilikama, uvijek se sjeda za stol i traži podrška partnera u raznim područjima, jedan od njih je izborni model u BiH. U zadnjih godinu dana primijetili ste zaoštravanje odnosa prema bošnjačkoj strani koju čini Milanović i diplomatski proces dovodi u težu poziciju'.

Mi se borimo za Hrvate, a predsjednik stvara sve veći razdor između Hrvata i Bošnjaka i očekuje da se će se nešto dogovoriti oko zakona, to je žalosno, ocijenio je.

Govoreći o stavu Milanovića da ulazak Finske i Švedske u NATO savez treba uvjetovati promjenom izbornog zakona u BiH, kojom bi se omogućilo Hrvatima da biraju sami svoje predstavnike, Banožić kaže da je predsjednik 'usamljen u ovoj priči'.

Komentirao je i to što na snimci obilježavanja 27. obljetnice VRO Bljesak u Okučanima, objavljenoj na stranicama MORH-a, nema Milanovića.

'Ne režem nikoga, ali kada uzimate metar izmjerite što je na službenim stranicama Ureda predsjednika. Kad me budete vidjeli s kamerom na ramenu da nešto snimam, onda me pitajte', rekao je.