nacionalna sigurnost

Saborski zastupnici traže da se Milanović i Plenković dogovore oko čelnika VSOA-e

05.07.2023 u 14:48

Bionic
Reading

VSOA bez ravnatelja zbog nemogućnosti dogovora predsjednika države i ministra obrane, o čemu je predsjednik ne baš biranim riječima govorio na jučerašnjoj konferenciji za novinare, zastupnicima je bio povod da pozovu predsjednika i premijera na dogovor

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kazao je da mu je žao što je sa srži problema, neimenovanje ravnatelja VSOA-e, predsjednikova press-konferencija otišla na neku drugu stranu.

Predsjednik Milanović je u pravu, on je normalno odgovorio da mu prijedlog ministra obrane Marija Banožića nije prihvatljiv i da će razmatrati prijedloge nakon što se obave konzultacije između predsjednika i premijera. Do rješenja neće doći dok se Plenković i Milanović ne dogovore, istaknuo je.

Na pitanje u čemu je problem s prijedlogom Mije Validžića za novog ravnatelja VSOA-e, Hajdaš Dončić je kazao da s time nema nikakvog problema, a zašto predsjedniku ne odgovara, poručuje, to treba pitati njega. Kazao je i da smatra da je nacionalna sigurnost ugrožena jer ravnatelj VSOA-e nema zamjenika i to tijelo za nekoliko dana neće biti funkcionalno.

Nikša Vukas (Socijaldemokrati) napominje da problemi s VSOA-om nisu od jučer, ta situacija traje već godinu dana i ozbiljna i odgovorna država ne može se dovesti u poziciju da ima ovakvo neriješeno stanje.

„I jedna i druga strana trebaju ego staviti sa strane, predsjednik i premijer se trebaju usuglasiti i izabrati čelnog čovjeka VSOA-e i da se u toj agenciji više ne događa ono što se događalo prije godinu dana. VSOA se treba proventilirati, osvježiti i predsjednik i premijer moraju naći zajednički jezik oko novih kadrova”, naglasio je.

  • +4
Mario Banožić, Robert Hranj Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Predsjednik Milanović je u pravu kada kaže da se novog ravnatelja ne može predlagati na ovakav način, da su to preozbiljne stvari. Zbog arogancije i izostanka želje da se problem riješi nastavljamo duboku krizu koja za Oružane snage i RH nije dobra, smatra Vukas.

Marija Selak Raspudić (Most) od onoga tko je na čelu institucije koji ima najveće direktno povjerenje građana ne očekuje da slušamo 101. litaniju o ministru Banožiću za kojeg svi dobro znamo kakav je kapacitet nego da se, prije svega, osvrne na konkretne korupcijske probleme u društvu poput pronevjere plina u HEP-u.

  • +14
Sabor o izmjenama Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

„U situaciji kada godinu dana nemamo ravnatelja VSOA-e ne treba gledati tko je prvi počeo nego svatko tko je dovoljno zreo, od političara koji su na čelu institucija mora reagirati trenutačno i naći način da se riješi kriza. Naši bitni državni dužnosnici, prije svega, oni koji dolaze iz vojske ne mogu biti topovsko meso koje služi kao oružje u sukobu vladajućih struktura”, naglasila je.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) upozorava da, kao što godinu dana nemamo čelnog čovjeka HERA-e, tako nemamo ni ravnatelja VSOA-e. O njemu se moraju dogovoriti predsjednik i premijer, a to što dogovora nema, krivnja je na obojici, kazala je.

Daniel Spajić (Domovinski pokret) smatra da sustav, pa i VSOA, mora funkcionirati bez obzira na to voljeli se Milanović i Plenković ili ne. To nije normalan način komunikacije jer zbog tog prepucavanja država trpi, a sustav mora funkcionirati. Također nije normalno da netko poput Banožića može biti ministar, kazao je.

„Jedino s čim se slažem na neviđeno s Milanovićem je u svemu što kaže Banožiću. Mislim da je ugrožena nacionalna sigurnost, oružane snage su nam u rasulu jer je ministar nesposoban i jedan bolje naoružan kartel nas može napasti i pobijediti s obzirom u kakvom su nam stanju oružane snage”, ocijenio je.

Hrvoje Zekanović (HDS) iz vladajuće koalicije smatra da Milanović u slučaju VSOA-e standardno krši proceduru, kao i u slučaju procedure izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Oporba često izjednačava izričaj Milanovića i onih koje napada, a što bi trebali napraviti kada čuju izričaj koji nije ni za Slovensku ulicu, klub gdje je noćio, pretpostavljam, opijao se i družio se s kriminalcima, zapitao je, dodavši da mu treba vratiti istom mjerom jer 'uličari razumiju samo jezik ulice, a Milanović se ponaša kao uličar'.