ministar obrane

Banožić odgovorio na prozivke: Milanović je nervozan otkad se pojavila afera Janaf

02.11.2020 u 15:13

Bionic
Reading

'Kod predsjednika Zorana Milanovića vidim nervozu od kada se pojavila afera Janaf', rekao je na konferenciji za medije Mario Banožić, ministar obrane, koju je sazvao nakon novih proziki s Pantovčaka i zajednočkog nepolaganja vijenaca na Mirogoju

Podsjetimo, predsjednik Milanović prozvao je premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da su izbjegli zajedničko polaganje vijenaca s njim, iako je to prethodno protokolom bilo planirano za prošli petak. Nakon što su iz Ministarstva obrane demantirali njegove tvrdnje, krenuo je obračun e-mailovima između Pantovčaka i Krešimirova trga u kojem je Ured predsjednika objavio zapovijed iz koje proizlazi da je protokol polaganja vijenaca bio planiran za sva tri predsjednika u petak u 11, a iz MORH-a odgovarali kako je riječ bila o radnom dokumentu.

'Otkad sam postao ministar obrane kod mene je otvoreno nekoliko tema koje se vežu na Ured predsjednika', kazao je Banožić i dodao da je pristojan i da nije odgojen da raspravlja s predsjednikom svoje države.

'Postavili ste mi brojna pitanja kako se koriste helikopteri HV-a, je li brod koji je putovao za Albaniju bio privatan ili je bio samo službeno postavljen zahtjev prema MORH- koji sam je pojasnio. U ovim pitanjima sam nastojao zaštiti načelnika Glavnog stožera koji se po zapovjedi našao u jednom suspektnom prostoru. Zapovjedi njegovog vrhovnog zapovjednika, kako to naglašava predsjednik Milanović. Vrhovi zapovjednik je izdao zapovijed da se dva puta čovjek nađe u prostoru koji je kasnije bilo toliko teško za objasniti da je krenulo ovako jedno agresivno ponašanje pa čak i prema meni', kazao je Banožić.

Naveo je da se pojavljuje konstatan problem nekakvih brifinga za koje nikad nije dobio pisani poziv već samo usmeni i da je to već nekoliko puta razjasnio. Što se tiče zajedničkog polaganja vijenaca, kazao je, da je zadnje bilo 2017. godine kada je predsjednica bila Kolinda Grabar Kitarović i da ne možemo govoriti o višegodišnjoj praksi kako to tvrdi Milanović.

'Milanović je izbjegao zajedničko polaganje za 30.svibnja za Dan državnosti', istaknuo je Banožić.

Smatra da je kod Milanovića prisutna nervoza od kada je u javnost izašla informacija da je bio u Klubu Dragana Kovačevića i afera Janaf. Naveo da u svom radu ima podršku premijera i načelnika Glavnog stožera.

'Znam da uvlači Hrvatsku vojsku u nekakvu marginu. Teze o tome je li netko krpa i hoće li netko u budućnosti biti namagarčen, ja mislim da su to nekakva vlastita iskustva u doba kad je on bio premijer', rekao je Banožić.

Upitan može li nakon svega surađivati s predsjednikom države, kazao je da on s tim nema problema.

Milanovićevu izjavu da će 'platiti cijenu' nazvao je poluprijetećom i riječnikom koji nije 'kvalitetan za predsjednika države'. No, pojasnio je kako se nikoga ne boji i dodao da mu Andrej Plenković nije nijednom zabranio da ide na sastanke na Pantovčak.