ROK OD TRI MJESECA

Bandićev ultimatum - šuplja prijetnja ili ozbiljna namjera?

04.04.2016 u 21:14

Bionic
Reading

Šuplja prijetnja ili ozbiljna namjera? Subotnja najava Milana Bandića, šefa stranke rada i solidarnosti BM 365, prema kojoj će oni, ako u naredna tri mjeseca ne bude prijedloga projekata i očekivane brzine realizacije tih projekata, biti inicijatori preslagivanja unutar vladajuće koalicije, otvorila je pitanja na što je točno prvi čovjek Zagreba mislio i tko su moguća pojačanja u njegovim redovima

S dva mandata osvojena na izborima, podsjetimo, Bandić je došao do kluba zastupnika u Saboru i s Mostom donio prevagu HDZ-u ispred SDP-a. Kakvo bi se preslagivanje moglo dogoditi, nije precizirao, baš kao što je ostalo otvoreno je li pritom mislio na jačanje svoje pozicije s nekim novim zastupnikom iz vladajuće koalicije ili nekim pretrčavanjem iz stranaka koje su u opoziciji.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je ono što je Bandić izgovorio bilo vrijeme da se izgovori jer, kako je rekao, Vlada u tri mjeseca nije ništa napravila.

'U tri mjeseca Vlada se bavi samo sobom. Ništa nisu napravili i bilo je vrijeme da netko to kaže, samo mi nije jasno zašto u tom kontekstu Bandić nije spomenuo i nove izbore.

Moguće da računa na neke slobodnolebdeće zastupnike koji bi mu mogli prijeći pa da s njima pokuša ojačati poziciju i eventualno u preslagivanju Vlade dobiti neku bolju poziciju.
Ne treba zaboraviti da Bandića čekaju lokalni izbori za godinu dana, a on se ne želi vezivati uz opciju koja je neefikasna i 'ne dela', za razliku od njega', kazao je za tportal Puhovski.

Uz navedeno rad Vlade Bandić je ocijenio trojkom, a istu večer oglasio se Nikola Grmoja, glasnogovornik Mosta nezavisnih lista, kazavši kako njegove izjave doživljava kao 'politički folklor u kojem prednjače manji partneri Domoljubne koalicije i oni koji su naknadno dali podršku'.

Puhovski kaže kako su mogući Bandićev plijen zastupnici Mosta, Laburisti, a nije isključio mogućnost da bi se možda mogao naći i neki član HNS-a koji upravo prolazi kroz proces novog preslagivanja.

'U svim tim opcijama mogli bi se pronaći nezadovoljnici. Za SDP-ovce ne mislim da bi prešli, jer oni koji su se profilirali kao protivnici Zorana Milanovića ujedno su svojedobno bili i protivnici Milana Bandića. Tu prije svih mislim na Ranka Ostojića i Davora Bernardića', naveo je Puhovski.

Predsjednik HSLS-a i član saborskog kluba HSLS Darinko Kosor i BUZ nezavisne zastupnice Gordane Rusak koji broji četiri člana smatra da od preslagivanja nema ništa.

'Od toga nema ništa, to je pucanj iz prazne puške. Bandić valjda smatra da smo na stočnom sajmu pa da može tako i trgovati ljudima. On bi rado imao svojih 15 zastupnika, ali ih nema. Što se tiče kluba u kojem sam ja, on je postojan', kratko je komentirao Kosor.

Tomislav Končevski, novi predsjednik Laburista, ističe da s njim nitko nije kontaktirao i dodaje i da kada bi bilo pokušaja da se priklone bilo kome, odluku o tome bi moralo donijeti krovno tijelo stranke.

'Ovlast da samostalno odlučujem o tome nemam. Što se tiče pretrčavanja, njega s naše strane neće biti jer mi smo homogena stranka', istaknuo je Končevski.

Branko Hrg
, predsjednik saborskog kluba HSS i HDS-a, napomenuo je da Bandić dobro zna da će biti projekata i da ne vidi razloge za davanje izjava kakvu je dao u subotu.