PARKING JE MOJ

Bandić želi sam odlučivati kome će dati povlaštenu kartu

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 14.12.2010 12:57
  • Objavljeno 14.12.2010 u 12:31
Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić planira Zagrebparkingu uzeti 50 posto ukupne godišnje dobiti, može se iščitati iz njegova prijedloga odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja, koji će se pred gradskim zastupnicima naći u ponedjeljak. Uz navedeno Bandić planira kod izdavanja povlaštenih karata, za osobe koje ne ispunjavaju potrebne uvjete, ali imaju potrebu za parkingom, biti jedina meritorna osoba koja će o dodjeljivanju odlučivati

Uzimanjem dobiti Bandić nastavlja bitku za jednu od najprofitabilnijih tvrtki u sastavu Zagrebačkog holdinga, a sve ne bi li podebljao stanje u gradskom proračunu koje je daleko od idealnog. Ovu odluku Bandić je obrazložio činjenicom da Zagrebparking naplatu parkiranja provodi na javnim prometnim površinama koje su u vlasništvu Grada Zagreba.

'Nejasan je cijeli koncept i po kojoj osnovi gradonačelnik želi uzeti dobit Zagrebparkingu. Ispada da Zagrebparking svih ovih godina svoju dobit nije investirao u ništa, a od dobiti su građene i javne garaže. Ne mogu se složiti s prijedlozima gradonačelnika', kazao je direktor Zagrebparkinga Robert Mišeta.

Iz ZGH-a doznajemo da planiraju apelirati na gradske zastupnike da ne podrže gradonačelnikov prijedlog jer kao takav bi naštetio poslovanju ZGH-a.

Želju da baš on bude osoba koja će odlučiti o opravdanosti pojedine povlaštene karte Bandić pravda činjenicom da se tu radi o izuzetnim slučajevima kao što su: zahtjevi humanitarnih udruga i zdravstvenih ustanova za teško bolesne osobe, zahtjevi fizičkih osoba za teško bolesnu djecu te djecu s poteškoćama u razvoju koja su ovisna o roditeljskoj skrbi, ali i zahtjevi pravnih ili fizičkih osoba kada je to u interesu Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Upravo ovaj posljednji dio rečenice u kojem se spominju osobe kada je to u interesu RH ili Grada ostavlja neslućene mogućnosti za manipulacije.

'Tražili smo korjenite promjene u naplati parkinga, a to nismo dobili. Predlagali smo da se uvede i petnaestominutna naplata parkinga, ako čovjek ide samo nešto kratko obaviti, po uzoru na Berlin, ali od toga nema ništa.

Gradonačelnikova želja da on bude jedina osoba koja će u određenim slučajevima donositi odluku o tome tko može, a tko ne može dobiti povlaštenu kartu govori o njegovoj želji za klijentističkim načinom vođenja Grada. Klijentima osigurate karte, a zauzvrat dobijete novce i glasove na izborima', mišljenja je skupštinski zastupnik SDP-a Jurica Meić.

Uz navedeno u prijedlogu odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja Bandić je odlučio uvažiti i molbe obrtnika i samostalnih djelatnika koji su se žalili na visinu parkirnih karata. Primjerice, samo u prvoj zoni ona je godišnje iznosila 9600 kuna. Usvoji li se gradonačelnikov prijedlog, on će prema najavama iz Grada cijenu parkirnih karata spustiti za 50 posto i više, ovisno je li riječ o obrtnicima ili tvrtkama.

Novost je i da bi povlaštenu kartu ponovno trebali imati svi koji voze službeno vozilo tvrtke u kojoj su zaposleni, bilo da tvrtka ima sjedište u centru, bilo da zaposlenik živi u središtu grada. Naravno, za sve će trebati predočiti potrebnu dokumentaciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi