POVRATAK IZA REŠETAKA

Bandić u Remetincu, Hanžekoviću prijeti gubitak od 15 milijuna kuna

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 10.03.2015 19:25
  • Objavljeno 10.03.2015 u 14:00
  • +13
  • +10

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku, danas je određen istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a u 18.30 vraćen je u Remetinec. Također je odlučeno da mu se oduzme jamčevina od 15 milijuna kuna i uplati u korist državnog proračuna, a na tu odluku njegova obrana ima pravo žalbe. Postane li odluka pravomoćna odvjetnik Marijan Hanžeković, koji je platio jamčevinu za Bandića, ostat će bez novca. Hanžeković i Krešimir Krsnik, drugi gradonačelnikov odvjetnik, odluku suda nisu željeli komentirati

Podsjetimo, USKOK je jutros proširio istragu protiv Bandića zbog sumnje na poticanje na davanje lažnog iskaza, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te sprečavanja dokazivanja.

Istovremeno je izvanraspravno vijeće  Županijskog suda na internetskim stranicama objavilo da je dopustilo gradonačelniku da se vrati na funkciju, ali se zbog novonastalih okolnosti to ipak neće dogoditi.

'Izvanraspravno vijeće je, na sjednici održanoj 9. ožujka 2015., ukinulo mjeru opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Milanu Bandiću. Vijeće smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mjera opreza, da mjere opreza predstavljaju uskratu prava na osobnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o funkciji na koju je on izabran voljom građana, tako da je u ovom trenutku uplaćena jamčevina, u iznosu koji premašuje sve do sada izrečene, dostatna garancija da se prevenira opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi', stoji u priopćenju Suda.

Nakon što je istražni sudac Zdenko Posavec odredio Bandiću istražni zatvor u USKOK-u su izrazili zadovoljstvo ovom odlukom.

'Na zahtjev ravnatelja USKOK-a određen je istražni zatvor protiv Milana Bandića po zakonskim osnovama opasnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Isto tako sudac je donio odluku o naplati jamstva, iznos od 15 milijuna kuna uplaćen u korist državnog proračuna. Odluka Izvanraspravnog vijeća o ukidanju zabrane gradonačelničke dužnosti je sada irelevatna. Ona se neće primjenjivati jer su ukinute mjere opreza i mjere jamstva koje su prije zamijenile istražni zatvor', kazala je Ksenija Krizman, zamjenica ravnatelja USKOK-a dodavši da Bandićevi odvjetnici nisu ponudili novu jamčevinu.

RTL

Autor: RTL


Gradonačelnik je jutros posjetio
Hanžekovića, a fotoreporteri su ga snimili ispred zgrade u društvu Pavla Kalinića i Ivice Lovrića. Hanžeković je, podsjetimo, u studenom prošle godine dao 15 milijuna kuna jamčevine da Bandić može izaći iz pritvora u Remetincu nakon što je ondje završio u sklopu afere Agram. Obećao  je tada da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tijekom istrage.

Najnoviji razvoj događaja u nezavidnu poziciju stavlja Hanžekovića koji bi mogao ostati bez 15 milijuna kuna kada odluka suda bude pravomoćna.  Novac pribavio u najkraćem mogućem roku a tportalu je tada pojasnio da ga je bez problema dobio založivši vrijednosne papire.

USKOK prema jutros donesenom rješenju sumnja da je Bandić od prosinca 2014. do veljače 2015. godine, od svjedoka ispitanog u USKOK-u u kaznenom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih okrivljenika vodi istraga, u dva navrata zatražio da promijeni iskaz, kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Ujedno sumnja da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015., kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi te da Zaklada nije vlasnik, već da su njegova imovina.

Takav krivotvoreni dokument, u cilju da u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske neistinito prikaže da predmetne umjetnine nisu njegovo vlasništvo te time značajno oteža postupak dokazivanja i osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom, putem odvjetnika dostavio je sudu.

Bandića se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i Državni proračun. Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi U ime obitelji kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Krajem veljače, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je Bandićev zahtjev da mu se ukinu tzv. mjere opreza. On se na tu odluku žalio, sud je žalbu uvažio, ali najnovije okolnosti umjesto u Ured gradonačelnika odvele su ga u Remetinec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!