ZALOŽIO VRIJEDNOSNE PAPIRE

Kako je Hanžeković pribavio 15 milijuna kuna keša za Bandića?

Bionic
Reading

'Meni moja pozicija kod banaka u odnosu na obične klijente omogućuje da mogu dobiti takav kredit', rekao je tportalu odvjetnik Marijan Hanžeković odgovarajući na pitanje kako je uspio praktički preko noći dobiti 15 milijuna kuna od banke čime je platio jamčevinu za izlazak na slobodu iz pritvora zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Hanžeković nam nije htio reći o kojoj se banci radi. 'Založio sam određene vrijednosne papire za taj kredit, a naknadno će to biti zamijenjeno za nekretnine koje su i ranije u ovom slučaju nuđene sudu', kratko nam je kazao Hanžeković.

Hanžeković najviše radi sa Zabom

Naši sugovornici s poslovne scene prepostavljaju da je kredit Hanžekoviću dala Zagrebačka banka kod koje ima većinu računa i depozita, no pritom ne isključuju ni druge banke (Raiffeisen i Hypo).


Odvjetnici s kojima smo na ovu temu razgovarali nisu htjeli imenom i prezimenom komentirati slučaj. Svi se redom slažu da je dosad nezabilježeno da jedan odvjetnik na ovaj način jamči za klijenta. Također ističu da Hanžekoviću nije problem dobiti taj novac preko noći.

'Ako ima depozite u toj i toj banci, dobije bez problema lombardni kredit (op. a., zalog je oročeni depozit). Ako je VIP klijent, a to Marijan Hanžeković sigurno jest, dobije kredit u roku od 24 sata bez odstupanja od uobičajene procedure. Zašto se Hanžeković odlučio na ovakav potez? S obzirom na njegove ekskluzivne poslove s Gradom Zagrebom i Holdingom na ovrhama, mene uopće ne čudi da se odlučio na takav potez', kaže nam jedan zagrebački odvjetnik.

Iako je najpoznatiji po svom odvjetničkom uredu (najveći po prihodima u Hrvatskoj, lani 46,7 milijuna kuna), Hanžeković ima razgranate poslove u raznim sektorima.

Na Dinersu zaradio 51 milijun eura

Prvo veliko ulaganje napravio je početkom 2007., kada je kao suvlasnik (partneri su mu bili Žarko Kraljević i Tomaž Lovše) prodao kartičarsku kuću Diners Erste banci. Vrijednost transakcije iznosila je 150 milijuna eura, a Hanžekoviću je pripao 51 milijun eura. U Diners je ušao 2001., prema njegovim tvrdnjama, sa 10 milijuna eura.

Zarađenim novcem kupio je 51 posto zagrebačke farmaceutske tvrtke Genera, njoj je priključio Veterinu, nekadašnju Plivinu tvrtku, kupljenu na burzi. Prema njegovim tvrdnjama, u Generu je uložio 25 milijuna eura. Kompanija je lani imala 187 milijuna kuna prihoda i dobit od četiri milijuna kuna.

Uz Generu, Hanžeković je pet milijuna eura investirao u Optima telekom. Ulagao je i u Questus fond gdje je sjedio u Nadzornom odboru, a koji je vodio Borislav Škegro. Hanžekovićevo ime vezivalo se za još neke fondove rizičnog kapitala.

Oveje  godine Hanžeković kupio devedeset posto udjela koje je Hypo grupa imala u Europapress holdingu (EPH). Iako je sklopljena predstečajna nagodba, Hanžeković još uvijek nije i formalno postao većinski vlasnik EPH koji zasad još uvijek vode Ninoslav Pavić i njemački koncern WAZ. U kuloarima se može čuti kako je Hanžeković u otvorenom sukobu s Pavićem.

Kostrenčić: Takav odnos klijenta i odvjetnika uobičajen je u Americi

Hanžekovićev odvjetnički ured ima veliki posao s Adris grupom za koju je odradio sve pripremne radnje prije preuzimanja Croatia osiguranja. Čak se priča kako će preuzeti i sve pravne poslove osiguravajuće kuće.

'Nema baš svaki odvjetnik dva milijuna eura u džepu da plati jamčevinu svom klijentu. Ali ipak je to Hanžeković. Njegov potez svakako nije uobičajen, ali i ja bih za pravog klijenta napravio sličnu stvar. Sad samo treba paziti da Bandić ne prekrši odredbe po kojima je pušten, a Milana i nije baš lako kontrolirati', rekao nam je jedan odvjetnik koji je uključen u mnoge velike slučajeve.

Konzultant i najpoznatiji hrvatski lobist Marijan Kostrenčić, koji je uključen u priču oko EPH, u Hanžekovićevu potezu ne vidi ništa sporno.

'U Americi je to uobičajeno. I to je stvar dogovora između odvjetnika i njegova klijenta. U Americi postoje i specijalizirane agencije koje su napravile biznis na jamčevinama. Mislim da se za takav vid posla otvara prostor i kod nas', rekao nam je Kostrenčić.