STADION ZA EURO 2020.

Bandić spreman: Gdje će se graditi Plavi vulkan za 122 miljuna eura?

21.09.2013 u 11:36

Bionic
Reading

Službenom najavom Hrvatskog nogometnog saveza da se Hrvatska kandidirala za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, krenule su i spekulacije o lokaciji i modelu financiranja gradnje novoga hrvatskog nacionalnog stadiona. Predsjednik HNS-a Davor Šuker izjavio je nedavno da sanja hrvatski nacionalni stadion i da se nada podršci Uefe, Europske komisije i Vlade RH u realizaciji toga projekta

Ministarstvo obrazovanja i sporta odmah je istaknulo da će dati podršku ako HNS i gradovi domaćini osiguraju financijske i logističke uvjete. Na reakciju lokalne samouprave nije trebalo dugo čekati. Hoće li se nacionalni stadion graditi u Splitu ili u Zagrebu, hoće li ga financirati država, lokalna samouprava ili netko treći, dvojbe su koje je odlučno prekinuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

'Zagreb je spreman. Mi ćemo inicirati i prihvaćamo izazov za organizaciju Europskog prvenstva u Zagrebu', izjavio je jučer Bandić. Od njegova tima suradnika Jutarnji list doznaje da bi se stadion u Zagrebu mogao graditi na tri lokacije: u Maksimiru na mjestu postojećeg stadiona, na Kajzerici na kojoj se godinama predviđa gradnja stadiona 'Plavi vulkan' i na trećoj lokaciji izvan grada.


Ta treća opcija podrazumijeva gradnju u blizini južne obilaznice kod novosagrađenog mosta, koja ne bi stvarala poteškoće u prometu u centru grada, a novost je u planovima gradske uprave na čelu s Milanom Bandićem.

Bandićeva zamjenica Vesna Kusin, otkako je na toj funkciji, u javnosti zagovara gradnju 'Plavog vulkana' na Kajzerici, tvrdeći da se radi o kvalitetnom arhitektonskom i znatno jeftinijem rješenju od novih ulaganja u maksimirski stadion. I sam autor projekta 'Plavi vulkan' Hrvoje Njirić rekao je da bi njegov projekt mogao biti jedna od mogućnosti za gradnju nacionalnoga stadiona.

Više pročitajte ovdje