VISOKA CIJENA KAMPANJE

Bandić potrošio hrpu novca, a rezultat - jadan

  • Autor: V.Brkulj
  • Zadnja izmjena 13.09.2016 14:23
  • Objavljeno 13.09.2016 u 14:23
Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Uloženo u novcu i dobiveno u mandatima. Dotaknuo se sinoć toga Slavko Kojić, šef financija Milana Bandića, dok smo razgovarali o izbornim rezultatima. I bio je svjestan da će sada rupe nekako morati pokrpati jer rezultat nije ni približno očekivanom, novac koji dođe iz proračuna bit će manji, a uložilo se puno više nego prije deset mjeseci

Za dva dobivena mandata u 2015. godini potrošeno je nešto manje od dva milijuna kuna, a privremeni izvještaj za 2016. pokazao je da je samo u petnaest dana kolovoza ulupano 2,7 milijuna kuna. A računi tek počinju stizati. Kada se tome doda podatak da jedan od dva osvojena mandata pripada koalicijskom partneru - Reformistima - jasno je da je omjer uloženog u odnosu na dobiveno - mizeran. Uz to umjesto Bandića u Saboru će sjediti nezavisni Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca.

'A nekako ćemo morati sve to zatvoriti. Gledano sa strane financija, malo smo dobili, a s druge strane, opet su tu dva mandata i bitno je da smo u parlamentu. Sve ima cijenu, ali bod u gostima je bodu gostima', bio je slikovit Kojić.

Dani koji će dolaze donijet će dodatne analize, ali ono što je vidljivo na osnovi brojki je da je i sam Bandić u padu. U studenom prošle godine osvojio je 13.359 preferencijalnih glasova, a deset mjeseci kasnije brojač se zaustavio na 9.642 glasa. Naravno, u tome prste ima i devet posto manja izlaznost u toj jedinici, ali Bandića bi trebala zabrinuti i činjenica da je od trećeg preferencijalnog izbora prije deset mjeseci u međuvremenu postao tek peti, iza Anke Mrak Taritaš (HNS) sa 16.335, Gordana Marasa (SDP) s 13.339, i dvoje HDZ-ovaca, Zlatka Hasanbegovića s 11.898 i Ivane Maletić s 11.242 glasova.

Zlobnici će reći da će njegova kampanja koštati građane više nego što će biti prezentirano u Kojićevu završnom računu, aludirajući prije svega na posljednju sjednicu Skupštine, s koje je otišao paket težak oko 25 milijuna kuna.

U njemu su, podsjetimo, osigurani udžbenici za sve pripadnike romske nacionalne manjine u Hrvatskoj te školarce iz Petrinje, otpis ili odgoda plaćanja duga Zagrebačkom holdingu blokiranim građanima, projekt preuzimanja 400 stanova u Podbrežju, besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za dio umirovljenika te pomoć samohranim majkama i očevima odgajateljima.

Zanimljivo je da, unatoč tome što je osigurao besplatne udžbenike u Petrinji, Bandićev kandidat Miodrag Demo nije prošao u toj izbornoj jedinici iako je bio prvi na listi. Zahvaljujući preferencijalnim glasovima, preskočio ga je drugi s liste - koalicijski partner, gradonačelnik tog grada, nekad HNS-ovac a danas Reformist Darinko Dumbović.

443990 ,444000 ,443985 ,443962

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!